2009 m. vasario 15 d., sekmadienis

Kūrybingų žmonių pergalės

Kūrybingumo visomis prasmėmis triumfo buvo galima prisižiūrėti Knygų mugėje.

Kadangi labai kūrybingai atrodė Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos stendas - mažoje erdvėje (gal dviejų metrų ilgio prekystalis) karališkomis pozomis sėdėjo gal keturi žili ir aptukę Autoriai, o stalas buvo nuklotas gausybe knygų, tai jiems skiriu pirmą vietą už kūrybingumą.

Ir daktaro Algirdo Bikulčiaus tekstas apie TAI:
Nekartodamas to, kas ne kartą svarstyta, paliesiu kai kuriuos aiškiai pribrendusius liaudies literatūrinės kūrybos organizavimo klausimus. Lietuvoje veikia daugybė literatų būrelių, sekcijų, draugijų, studijų, grupių. Jos reiškiasi padrikai. Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjunga ir Kaimo rašytojų sąjunga periodiškai rengia savo narių kūrinių skaitymus, leidžia almanachus, tačiau dėl lėšų stygiaus nuolatinės organizacinės, metodinės ir profesionalios geranoriškos kritikos, pagalbos bei materialios paramos vietinėms literatų struktūroms ir kūrėjams teikti nepajėgios. Iš sovietmečio atėjusi ir išsaugojusi savo sovietinį uždaro valstybės išlaikomo jos aparatui palankaus rašeivų klano mentalitetą, Lietuvos rašytojų sąjunga prie liaudies literatūrinės kūrybos puoselėjimo ir vystymo aplamai neprisideda. Greičiau atvirkščiai – svaidosi link ne saviškių keiksmažodžiais: „grafomanai“, „populistai“ ir panašiais, ir atkakliai gina savo iš valstybės biudžeto, t.y., piliečių sąskaita, kasmet milijonais litų pasipildantį neva literatūros rėmimo lovį.
(šaltinis - Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungos žurnalas Varpas, Nr. 159, Sausis 2008, Fantai siūlau pdf variantą: http://www3.lrs.lt/docs2/FXOEEPXH.PDF)

Antrą vietą už kūrybingumą skiriu leidyklai "Naujasis Židinys -Aidai", kuri sugebėjo pristatyti lenkų autorių Rafalą A. Ziemkiewicz'ių, pasodinę už stalo, apdėto lengvomis fantastikos ir fantazy knygelėmis lenkų kalba, o vienintelis kūrinys lietuvių kalba yra žurnale Naujasis Židinys-Aidai, 2009 m. Nr. 1–2 publicistinis straipsnis "Išguiti Gombrowiczių Conradu". Pokalbio metu buvo paaiškinta, kad Ziemkiewicz'ius fantastinius apsakymus rašė jaunystėje, dar socialistinėje Lenkijoje, nes tada cenzorius buvo galima apgauti rašant apie kitas planetas, o laisvoje Lenkijoje Ziemkiewicz'ius tapo žurnalistu, nes "reikėjo išlaikyti šeimą, įsigyti gyvenamą būstą" ir dabar jis yra nepriklausomas žurnalistas, leidžiantis knygas, pvz. "Michnikowszczyzna. Zapis choroby" – publicystyczna książka autorstwa Rafała Ziemkiewicza, wydana w grudniu 2006. Autor opisuje w niej powstanie „postkomunizmu w Polsce”, wskazując na Adama Michnika jako głównego z jego architektów.

Ziemkiewicz'iaus blogas: http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/

Trečia vieta už kūrybingumą - žurnalo "Miesto IQ" stendui. Išdėlioti dvylikos šio žurnalo numerių leidinių egzemplioriai dengė visą stendą, o raštelis su užbrauktu skaičiumi 4,99 Lt, o virš jo parašytu 3 Lt buvo vienintelis drąsus šaukinys. Pradedu abejoti, kad šis leidinys skirtas jaunimui. Tik pavargę pensininkai galėjo sustoti prie šio stendo.


O sau pasidedu Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) literatūrologų išrinktų kūrybingiausių 2008 metų knygų dvyliktuko sąrašą:

Vladas Braziūnas „Priedainė“

Danutė Kalinauskaitė „Niekada nežinai“

Jonas Kalinauskas „Miego meistras“

Grigorijus Kanovičius „Šėtono apžavai“

Elena Karnauskaitė „Pasaulio krašte“

Aidas Marčėnas „Šokiai“

Kęstutis Navakas „Du lagaminai sniego“

Sigitas Parulskis „Murmanti siena“

Kristina Sabaliauskaitė „Silva rerum“

Rimvydas Stankevičius „Laužiu antspaudą“

Renata Šerelytė „Mėlynbarzdžio vaikai“

Agnė Žagrakalytė „Visa tiesa apie Alisą Meler“

Knygų mugėje paskelbta nugalėtoja, kūrybingiausioji iš kūrybingiausių: Danutės Kalinauskaitės knyga „Niekada nežinai“. Aš už šią knygą balsavau Metų knygos rinkimuose, bet ten, aišku, triumfavo Navako sniegas.

11 komentarų:

  1. Labai jau sarkastiškas požiūris. Matyt kažkas apstumdė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sarkastiškas dar būtų pusė velnio. Čia blogiau. Tekstas pilnas paslapčių.
    Pradedant nuo to kažkodėl man asmeniškai brukamo lapo iš kažkokios įtartinos organizacijos įtartino žurnalo. Ar man pdf siūlomas tik todėl, kad viešai paskelbiau, jog nemėgstu pė-dė-ėfų. Ar čia iš šito reikia spręst, kad garbioji ponia Vilnis nusipirko žurnalą "Varpas", jį godžiai perskaitė, ir man dabar siūlo pasimėgaut vienu straipsniu.
    Kuo neįtiko jai Nepriklausomi Rašytojai- nesupratau visai, bet man ir nerūpi.
    Lygiai taip nerūpi ir kažkoks nežinomas lenkas, kurį mugės organizatoriai atsivežė dėl kvapo, nes reikėjo mugei nors vieno lenko, o kitų lenkų tuo metu Lenkijoje laisvų nebuvo.

    Kodėl žurnalas "IQ" pavadintas tinkamu tik pensininkams- irgi nesupratau. Paslaptis man. Supratau tik susierzinimą, išvydus kainą 3LT, tuo tarpu kai mieste kioskuose niekšiškai reikalaujama 6LT. Aš irgi susierzinčiau. Ypač, jeigu prieš tai jau būčiau pirkęs tą žurnaliūkštį kioske.

    O Trojaus spėjimą ("Matyt kažkas apstumdė") spėju esant klaidingu. Būna blogesnių atvejų tokio tipo moteriškėms (t.y., knygynų klientėms, knygų mugių lankytojoms).
    Pvz.,- visą dieną visi stumdė, bet niekas nepastebėjo, niekas neužkalbino.
    Pvz.,- šiemet nepavyko prisibrukti prie Donskio ir gauti iš jo autografą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kiekvienas sprendžia apie kitus pagal save. Ar reikia suprasti, kad sarkastiški Troy tekstai apie moterų pasaulį gimsta iš ...?
    Žmones pagyriau už verslumą net visiškai beviltiškose situacijose. Galiu suprasti jūsų užuominas, kad beviltiški jie atrodė tik man, bet ne kitiems lankytojams.
    Ir pranešu Fantai, kad naujausio Miesto IQ numerio niekas ten už 3 Lt nesiūlė. Tiek galima buvo mokėti už senus nr.

    AtsakytiPanaikinti
  4. sekmadieni likus pusvalandziui iki muges uzdarymo visi miesto IQ numeriai kainavo po 1 lt :) iskaitant ir naujaji :) o pats straipsnis tai patyleti reiketu, jei nesugebame nupasakoti kaip viskas is tikruju vyksta. Aisku atejusiams tik siaip perbegti per muge tai ir susidaro tokia nuomone, o is tikruju visi labai stengesi pasirodyti kuo geriau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Visiems anonimiškiems prisipažįstu, kad į Knygų mugę ėjau tikrai dėl to, kad šiaip ją perbėgčiau ir galbūt sužinočiau ką nors nauja (šįmet, beje, buvo labai mažai įdomių naujienų). Apsigyventi mugėje iki sekmadienio vakaro tikrai nežadėjau, taip pat nesu leidyklų atstovė, taigi prekiauti ir reklamuoti nieko nesu įsipareigojusi :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Citata:
    "Sumušė rekordus

    Išankstiniais duomenimis, šių metų knygų mugėje apsilankė gerokai daugiau kaip 60 tūkst. žmonių. Pernykštėje mugėje, kuri prisikvietė kur kas daugiau žinomų užsienio rašytojų, apsilankė apie 57,8 tūkst. vilniečių ir miesto svečių, o pirmoje 1999 m. mugėje lankėsi 32,7 tūkst. literatūros mėgėjų.
    ......
    Taip pat sumušti ir visi mugės apyvartos rekordai. ..."

    http://kauno.diena.lt/dienrastis/lietuva/knygu-mugei-nebaisi-net-krize-200683

    Knygdurniams krizė nė motais. :)
    O gal veikia ir kitas faktorius: atsirado daugiau bedarbių. Turint omeny, kad mūsuose sunkiausia susirast darbą yra tokiam kontingentui, kuris skaito knygas... Tai ir trainiojosi bedarbiai keturias dienas knygų mugėj. (Šitai mano teorijai truputį kliūva 12 Lt bilietas į mugę. Na, bet knygdurniai juk yra žmonės nesuvokiami. Gali badaut, bet tokiam reikalui sukrapštyt.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Patiko naujadaras - knygdurnis.
    Tada:
    Filmpaikis
    Mugvaikšta
    Kubilmylys
    Krizvaita
    Kremlianūkis
    Kirkiltiesa

    AtsakytiPanaikinti
  8. Žinai, bet ta magija veikia. Nežadėjau mugėje pirkti knygų, nes namie milijonas neskaitytų, bet vis tiek neatsilaikiau, nusipirkau gal šešias ar septynias, net negalėjau paskui namie prisiversti ir perskaičiuoti. Tiesiog esu knygdurnė :)
    Beje, pirkau ir tą knygelę "Berniukas dryžuota pižama", nes labai paveikė Tavo, Fanta, pasakojimas apie filmą. O kadangi žinau, jog pažiūrėjusi filmą būtinai užsimanysiu paskaityti knygą, o bibliotekoje tikrai jos nerasiu, nes bus nukeliavusi į vaikų skyrių, tai pirkau...
    Ir bilietas nebūtinai 12 Lt. Labai daug ten vaikščiojo susiveikę kvietimus. Dar buvo bilietų su nuolaida: 7 Lt. Na, tokiems, kurie studentai, pensininkai ar Knygų klubo nariai :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. troy rašė...

    "Patiko naujadaras - knygdurnis."

    Jaučiu pareigą paaiškinti. Šį žodį "sukūriau" labai seniai, mažiausiai prieš 20 metų, gūdžiais sovietiniais laikais, kai tinkamos skaitymui knygos buvo deficitas, jas maniakai pirkdavo už priduotos makulatūros talonus ir kt. pan. egzotiškais būdais. Tada egzistavo tokia speciali Knygų Mylėtojų Draugija, į kurią mane uoliai verbavo vienas rusiškai kalbantis bendradarbis. Kadangi draugija rusiškai vadinosi "Knigoliuby", aš juos pravardžiuodavau "Knigodury". Lietuviškas vertimas- knygdurniai.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Just to complete Your interesting report, I invite You to see in my site a great collection of views of borders (Valstybės siena).
    http://www.pillandia.blogspot.com
    Best wishes from Italy!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Va, kaip malonu: net užsieniečiams mano ataskaitos atrodo įdomios :)
    Ta proga jie kviečia pagirti ir jų postus ;)

    AtsakytiPanaikinti