2009 m. vasario 12 d., ketvirtadienis

Pažinimas yra ardymas

Kažkada vaikystėje vieną kartą esu išardžiusi daiktą. Tai buvo dailus, ne sovietinės išvaizdos žadintuvas, tačiau sugedęs. Išardžiau jį įsitikinusi, kad pažiūrėsiu, perprasiu ir pataisysiu :D
Tai, ką pamačiau to laikrodžio viduriuose, mane labai pribloškė. Ne dėl to, kad nepataisiau. O dėl to, kad pamačiau tiek daug visokiausių smulkių, neaiškios paskirties detalių, kurioms sudėlioti reikia ne tik žinių, bet ir didžiausio kruopštumo. Nuo tų laikų turbūt įsigijau tą kompleksą, kad vengiu žinoti, kas yra mašinų viduriuose, kas yra kompiuterių viduriuose, o labiausiai nenoriu žinoti, kas yra žmogaus viduriuose. :)
Ir taip dažnai atsitinka gyvenime, kad kai man pasirodo, jog artėju prie kokio nors žmogaus, socialinio reiškinio supratimo, išvadų paskelbimo, tai nusisuku ir pabėgu. Man patinka kurti visokiausias paaiškinančias teorijas, tačiau kai tik pamatau, kad jos gali išsipildyti, jos man tampa neįdomios ir baisios. Nes žmonės ir jų santykiai negali būti racionaliai paaiškinami.
Atrodo, kad kažką panašaus sako A. Šliogeris:
Todėl save ir kitus vadinu „a-tomu“, nes manyje, kaip ir kiekvienoje gyvoje būtybėje, yra neskaidomas ir visiškai nepažinus branduolys. Pažinimas jau yra ardymas.
Ir dar:
Niekam to neprimetu, man šlykščiausias žmogaus egzistencinis tipas yra pranašas.
Kiekvienas tegu eina savo keliu. Aš kalbu už save ir sau, o ne kam nors kitam.
Galiu papasakoti, patinka – prašau, bet tai ne mano reikalas.

13 komentarų:

  1. "Kažkada vaikystėje vieną kartą esu išardžiusi daiktą."

    TIK VIENĄ??
    Arba meluoji, arba Tavo vaikystė buvo neįtikimai skurdi. :)

    Tik toks komentaras kol kas, kol neperskaičiau Šliogerio.

    Nebent dar galiu pridėti, kad sakinys "Pažinimas yra ardymas" labai tiktų užrašyti ant Qbiliaus-Valinsko klikos vėliavos. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinoma, kad vaikai iš smalsumo dažnai išardo daiktus. Ir aš taip dariau, tačiau to nesuvokiau kaip ardymo. O tas atvejis su žadintuvu įstrigo todėl, kad buvau aiškiai užsibrėžusi tikslą: IŠARDYTI. Ir gavau rezultatą: SUGRIOVIAU.
    :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šį kartą Šliogeris manęs nesužavėjo. Seniokiški paburblenimai, ir tiek.
    Galbūt, čia kaltas ne tiek Šliogeris, kiek tas Juozapas Paškauskas, kuris "paruošė medžiagą".
    Norėjau dar paklausti, koks buvo "medžiagos ruošimo" tikslas, bet paskui pats prisiminiau: aha, taigi knyga. Tikslas- pareklamuot knygą.
    Gerai, kad pareklamuoja. Blogai, kad tuštokai.

    Bet galim tikėtis, kad knygoje rastumėm ir įdomesnių minčių.
    O jeigu ir ne- ką gi. Šliogeris jau yra ir taip daug protingų dalykų mums pripasakojęs. Jeigu jau ir nebegalės daugiau- ačiū jam ir už tiek.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iškart pasitaisau: "ir už tiek"- neturėjau teisės taip sakyt. Jokiu būdu. Sakysime geriau: "už viską", "dėkingi liksime amžinai". Ar pan.
    Be bajerio.

    AtsakytiPanaikinti
  5. "žmonės ir jų santykiai negali būti racionaliai paaiškinami."
    Tai kad dažniausiai paaiškinimas būna labai racionalus - didesnis suėda mažesnį.
    Gamtos dėsnis.

    AtsakytiPanaikinti
  6. "didesnis suėda mažesnį"
    Ne visada, viz3 :)
    Nueik į Troy blogą ir pažiūrėk į mažiuką geriausią regbininką :D
    O jei rimčiau - būtent tokių kategoriškų išvadų niekados ir nepriimu rimtai, nors pati irgi mėgstu tokias kurpti ir pagrįsti pavyzdžiais. Paskui, jei tik atsiranda pritariančių, pradedu ieškoti priešingų argumentų :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man patiko Šliogerio pozicija. Stebėtojas. Jei ką gerai pastebi - tai gražu.
    O kad mūsų civilizacija rieda ne tais bėgiais - matome.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rieda ne tais bėgiais, bet tame ešelone vagonuose sėdim kartu. Ar įmanoma atsikabinti? "Postoj porovoz..."

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaip tik siandien dar aiskinau vietiniams amerikonams kaip musu begiai buvusioje Rusijos imperijoje skiriasi nuo viso kito pasaulio begiu savo plociu.... tikrai jau "postoj porovoz..."

    AtsakytiPanaikinti
  10. " aiskinau vietiniams amerikonams kaip musu begiai buvusioje Rusijos imperijoje skiriasi nuo viso kito pasaulio begiu savo plociu...."

    O ar amerikonai Tau ta proga nepaaiškino, kad jų bėgiai (Amerikoj) irgi yra truputį platesni, negu "viso kito pasaulio", t.y., Europoje? Neatsimenu dabar skaičių. Galbūt, Rusijos ir Amerikos pločiai skiriasi. O gal ir ne. Gal rusai tada pasirinko būtent amerikonišką standartą. Reiktų prie progos pasmalsaut, patikrint.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aha. Patikrinau dėl bėgių. Kaip dažnai būna- truputį suklydau, dalinai buvau teisus.

    "В России есть ощущение, что наша непохожесть на окружающий мир отражена как в капле воды в отличном от всех расстоянии между рельсами наших железных дорог. Как и во многом другом, в этом Россия преувеличивает собственную уникальность. Начать с того, что "русская" колея в 152,4 см вовсе не родилась из широты местной души, а соответствовала колее, существовавшей на ту пору в южных штатах САСШ. Во-вторых же, в мире гораздо больше колей, не похожих на "европейский" стандарт, чем соответствующих ему. Даже в самой Европе Испания и Португалия имеют колею с расстоянием в 167,6 см. Такой же стандарт принят как в Южной Азии, так и в Аргентине и Чили. В Ирландии, Бразилии и части Австралии это 160 см, в другой части Австралии, Новой Зеландии, ряде стран Африки, Японии, Индонезии, канадском Ньюфаундленде, Норвегии, Швеции, Эквадоре - 106,7 см, на Ближнем Востоке - 105 см, в Бирме и Таиланде - 100 см и т.д."

    O čia yra smulkiau (ir, atrodo, tiksliau) išdėstoma visa bėgių istorija:

    http://www.pereyezd.ru/readarticle.php?article_id=9

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kaip matai Vilnie, pazinimas nera vien tik ardymas :) tik reikia Fantai ka nors uzkabinancio pasakyti ir jis viska suranda ir paaiskina :) grazu ir pazintina skaityti tinklarascius :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nemanau, kad išsami informacija apie bėgių pločius atvedė į pažinimą :) Pasidarė dar neaiškiau: ar visa civilizacija rieda ne tais bėgiais, ar tiesiog kiekviena šalis rieda į aklavietę savais bėgiais.
    Šiaip vakar Nerijus Milerius kažką panašaus aiškino viename iš Knygų mugės renginių: jei pradeda atrodyti, kad kas nors aiškėja, tai reiškia, kad eini ne tuo keliu. Čia aš taip perfrazavau, nes pažodžiui perteikti lygiu, be jokių intonacijų balsu sakomų minčių nepajėgiu, nes jau po pirmo sakinio ima migdyti. Kaip tie studentai atlaiko jo paskaitas? Užtai Baranovos balsas ir intonacijos pažadina kaip mat :)
    Kuris iš jų vertingesnis filosofas? Gal visgi tas, kuris žadina ne emocijas, o hipnotizuodamas gramzdina kažkur į pasąmonę. :)

    AtsakytiPanaikinti