2009 m. vasario 2 d., pirmadienis

Artėja

Jau po 10 dienų.
Šįmet Vilniaus knygų mugė vyks vasario 12 - 15 dienomis. Geriausios knygos rinkimai pratęsti iki vasario 10 d. Dar galima nueiti adresu metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt ir pabalsuoti už labiausiai patikusią knygą. Aš dar nebalsavau, nes neskaičiau Navako knygos. O gal reiks pabalsuoti be jo, nes ir taip atsiras Navako gerbėjų.
Knygų mugės programa skelbiama Litexpo tinklapyje, čia. Peržiūrėjau paviršutiniškai, matau, kad estų įdomusis profesorius Reino Raudas atvažiuos. Su A.Jokubaičiu diskutuos tema "Apie susižavėjimo istorija privalumus ir trūkumus". Dar bus Jurašas su Aušra Jurašiene, dalyvaus Jurašienės knygos pristatyme, Donskis dalyvaus savo knygos pristatyme, Navakas dalyvaus savo knygos pristatyme, Sabaliauskaitė dalyvaus savo "Silva Rerum" pristatyme. Ar dalyvaus Šerelytė savo knygos pristatyme - neparašyta. Parulskis su Drazdauskiene pristatys "Murmančią sieną" (tą pačią, kurią praeitoje mugėje pristatė vienas pats Parulskis, bet tada ji dar buvo neparašyta). Žinoma, bus Jasukaitytės naujausios knygos pristatymas. Šitoji tikrai nauja, ne taip, kaip kitos. Čekuolis ir Lydeka pristatinės savo bizniukų knygas.
Žinot, kai taip mažai Donskio, tai man jau neįdomu... :(
Na, dar įdomu lenkai. Ką turėsim?
- Rafałą A. Ziemkiewiczių
- Andrzejų Rachubą, Januszą Dzięgelewskį, Janą Ekesą, kalbančius tema "Liublino unija kaip Europos Sąjungos pirmtakė"
- Manuelą Gretkowską
- Andrzejų Horubałą
- dar "Barbarų Europos" autorių Karolį Modželewskį.
Dar bus baltarusių ir ukrainiečių autoriai. Vargšas Andrejus Kurkovas nugrūstas į Rašytojų kampą tuo metu, kai Parulskis su Drazdauskiene didžiausioje konferencijų salėje mojuos murmančios sienos plytomis.
Dar bus teikiama Jurgos Ivanauskaitės premija. Premijos - dalykas įdomus. Net jei jas sava chebrytė įteikinėja savo sėbrams. Tiesiog manau, kad reiktų daugiau tokių skirtingų chebryčių.

4 komentarai:

  1. Jei sumąstysiu, kad vis dėlto noriu, gal ir nupėdinsiu šiemet į Knygų mugę. Kol kas atrodo, kad nenoriu :) O peržvelgus programą - ir nelabai įdomu. Na, gal vertėjų premija įdomu, juk visada smagu, kai pagerbiami gerai knygas išvertusieji.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man irgi labai patinka geri vertėjai. Labai gerbiu jų darbą.
    Peržiūrėjau programą atidžiau ir turiu sutikti, kad įdomesni renginiai išmėtyti po vieną per visas tris dienas - penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį. Kadangi man nusigauti iki Lazdynų jau geras kelio gabalas, tai gaila laiko. Bet norisi bent savo dalyvavimu rodyti paramą, nes juk kultūros žmonės išvis šįmet nusiminę dėl tų PVMų. Dar leidyklos prigąsdins juos, kad jau niekas nesidomi...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Balse randu pranešimą apie Knygų mugę, paplatintą per BNS (žr. http://www.balsas.lt/naujiena/236140/knygu-mugeje-bus-pristatyta-istoriniu-lietuvos-kaimynu-leidyba/rubrika:naujienos-lietuva-politika).
    Įdomus man pasirodė toks reklamuojamas renginys:
    "Viešoji įstaiga „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) rengia „Vilniaus knygų mugės klubą“, kuris visus metus veiks viename iš sostinės barų. Pasak organizatorių, mugės metu vakarais klube lankysis mugės svečiai: Andrei Makine, Sjonas, Aušra Marija Sluckaitė-Jurašienė, Paulina Eglė Pukytė ir kiti."
    Klausimai kyla tokie:
    1) o kas tame knygų mugės klube-bare vyks ne mugės metu? Lankysis mėgstantys pagerti autoriai ir aptarinės knygų mugės rezultatus?
    2) ar VEKS sugeba organizuoti kokį nors renginį, kuriame nebūtų alkoholio savo pasirinktiems VIPams?

    AtsakytiPanaikinti
  4. "ar VEKS sugeba organizuoti kokį nors renginį, kuriame nebūtų alkoholio savo pasirinktiems VIPams?"

    Nesuprantu, kas Tamstai nepatinka. Juk tai pigiausias būdas VIP'ams į renginį pritraukt. Honorarais būtų brangiau. O čia- gavę po nemokamą taurę, dažnas dar ir savų išleis. Ir barui dvigubas uždarbis, ir VEKSui gerai atrodo ataskaita, nes ten gali būti įrašytos ir išlaidos barui, ir išlaidos kviestiniams svečiams. Na, o jei baro šeimininkai ne kiaulės- jie organizatoriams ras neformalų būdą atsilygint. (Galbūt. Nieko tokio netvirtinu, nes nežinau.)

    Žinoma, renginiai bus ir bažnyčiose. Mėgstantiems labiau bažnyčias. Bet įtariu, kad yra daug kultūros žmonių, kuriems baruose jaukiau.
    O ką daryti su tokiomis damomis, kurioms vienodai nepatinka ir bažnyčios, ir barai- nežinau. :)

    AtsakytiPanaikinti