2009 m. vasario 17 d., antradienis

Bendžamino Batono gyvenimas ir ekranizacija (dar aktualu ir susietas su Abejonėmis)

Vėl "traukiu" šį tekstuką iš tinklaraščio archyvo, nes matau, kad jau ir Ignieška paverkė po šio filmo, gal dar kas nors patirs įspūdžių...
Kita priežastis ta, kad pamačiusi, jog kažkas iš interneto žiūrinėjo šio pranešimo vertimą į anglų kalbą, pasidomėjau kaip jis atrodo.
Siaubas. Jau nekalbu apie tai, kad kažkodėl mano vardą šį kartą išvertė į Moscow , siaubas. Negi kažkas taip šposina googlyje, siūlydamas Vilnių versti į Maskvą?
Pakikenau, kad Minį išvertė į crowd. (Tiesa, toliau komentaruose jis jau pristatomas kaip Ministras) :D
----------
Kažkada seniai, turbūt dar forume Užuovėja (kuris irgi, atrodo, tyliai ir ramiai pasišalino iš gyvenimo), kalbėjom su Miniu apie fantastikos apsakymus, įsiminusius iš jaunystės, ir, neatsimenu, jis ar aš atpasakojo tą apsakymą apie Bendžaminą Batoną. Iš tikrųjų, kaip keista, kad vieni pasakojimai po truputį išgaruoja iš atminties, o kiti palieka tokį gilų pėdsaką. Autoriaus neprisiminiau, tačiau atrodo lyg būčiau pasakojimą skaičiusi praeitą savaitę. Matyt ta žinia, užkoduota pasakojime, taip gerai perduodama, kad visos aplinkybės lieka įsirėžusios atmintyje. Tais laikais, kai skaičiau, net nebandžiau mąstyti apie gilesnę prasmę, kaip ir vaikystės pasakose užteko vien siužeto. Ir dabar nenoriu kažko revizuoti ar sverti iš dabartinės sukauptos patirties, labiau prisimenu, kaip mane sukrėtė aprašymas paskutinėse pastraipose, kaip vaiko galvoje blanksta mintys, po to - vaizdai ir pojūčiai, ir kūdikis ateina į pradžią: gimimą ir pasitraukimą į nebūtį. Tas mirties ir gimimo sulyginimas, žmogaus palaipsnis vystymasis nuo bejėgio iki jėgų sužydėjimo, o po to vėl simetriškai į visišką bejėgystę man pasirodė kaip žmogaus egzistavimo kodas, lemtis ir paskirtis. Visų žmonių, nesvarbu nuo kurio galo pradėsi.
Žinoma, kai pradedi žiūrėti tokio savyje įsigyvenusio kūrinio ekranizaciją, ekrane nieko panašaus nerandi. Dirgina smulkmenos, kurios skaitant visai neatrodė svarbios, tai kam jas rodyti. Vis lauki, kol bus parodyta ta jausena, kurią patyrei skaitydama, o juk to negali būti.
Todėl negaliu aš spręsti apie Finčerio filmą "The Curious Case of Benjamin Button", taip dosniai nominuotą Oskarams. Iš karto sutinku, kad už visus tuos efektus, grimus, montažus, kostiumus tas filmas tikrai vertas prizų. Padaryta daug ir labai įtikinamai. Ir Bredas Pitt'as man patiko, kai vaidino senuką. Kai draugavo su Tildos Swinton personažu, net gaila buvo, kad ši tema taip greitai baigėsi. Ir dar patvirtinsiu, kad šis filmas tikrai vertesnis už Slumdogų milijonierių, nes visgi kalba apie žmogaus gyvenimą, paslaptį, santykį su pasauliu. Apie tai verta kiekvienam pamąstyti, gal ši magiška istorija paskatins ne vieną jauną protą pasijusti pasimetusiu.
Man šis filmas pasirodė truputį per daug perkrautas, kartais nuobodokas, nes be Bendžamino istorijos buvo bandoma pasakoti pasaulinių įvykių istoriją, nuosekliai pristatinėti gyvenamajam laikotarpiui būdingus požymius, pavyzdžiui, Bitlų dainos per nespalvotą televizorių ir pan. Nuolatinis sugrįžimas į dabartį, t.y. į Naująjį Orleaną prieš uragano ataką, man išvis nepatiko.
Visgi: pažiūrėti verta, ypač tiems, kurie dabar tik pirmą kartą susidurs su Bendžamino Batono gyvenimu ir mirtimi. Man atrodo, taip buvo pavadintas šis apsakymas.
-----
Kadangi komentaruose Vaida išsakė įdomių minčių, tai keliu šią temą į viršų, gal atsiras ir daugiau mačiusių bei turinčių ką pasakyti apie šį filmą. Nesidrovėkit :)

37 komentarai:

  1. Aaaa, pagavau Melniką.JIs savo apsakymuose buvo sukūręs visai analogišku siužetu. Tai kas tikras autorius? Saimakas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. The Curious Case of Benjamin Button - The Original Short Story by Francis Scott Key Fitzgerald

    Beje, siūlau atkreipt dėmesį ir į visą tą blogą. Yra daug įdomių dalykų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pvz., kad ir šitie paveikslėliai. "Truputėlį pafotošopinti filmai":

    http://briefandtothepoint.blogspot.com/2008/12/photoshoped-movies.html

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui, Fanta, už nuorodą. Pasiskaičiau pabaigą ir įsitikinau, kad prisiminiau tiksliai :)
    Troy, su Melniku man matyt atsitiko priešingai nei Tau. Atsimenu, kad po pirmosios jo apsakymų knygelės papeikei jį, o aš kažką įrodinėjau apie filosofinį požiūrį ir pan. Dabar, matyt, pradėjai jį labiau skaityti, o man kaip tik nebeįdomu, nes randu vis tą patį, t.y., vieną po kito kepamus blynus iš tos pačios tešlos.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tebėra smalsu pamatyti šį filmą. Kadangi nesu sugadinta knygos skaitymo, tikriausiai nenusivilsiu tiek, kiek nusivylei tu.
    Sunku, oi kaip sunku gerai ekranizuoti literatūros kūrinius...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ignieška, svarbiausia, kad tai buvo net ne knyga, o neilgas apasakymas. Todėl scenaristas prikūrė savo daug ir labai daug. Nesakau, kad blogai. Sakau, kad ne visai į mano taktą :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. nepaisant istempto siuzeto filmas mane "pagavo". As jaunysteje taip pat skaiciau novele, jos taip pat nebuvau pamirsusi. Dabar, kai jau esu 34 ir auginu vaika, si graudi Benzamino istorija man kalbejo apie didele zmogaus vienatve, apie kiekviena nepakartojamai brangia musu gyvenimo minute, apie smeliu pro pirstus sruvanti gyvenima. Todel tiesiog esu linkusi nematyti holivydiniu klaideliu. Po scenaristu krizes, sis kurinys vertas pagarbos.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vaida, dėkui, pasakei svarbų dalyką, kurio intuityviai ilgėjausi šiame filme, ir kurio, matyt, nesugebėjau pajusti. Gerai, kad pati pajutai, gal ir daugiau žiūrovų tai įžiūrės. Tas neinančio su bendra žmonių srove žmogaus vienišumas. Tie momentiniai susitikimai su kitais žmonėmis, kurie nutrūksta greitai dėl priešingos laiko krypties, tas pasmerktumas niekada neturėti draugo, artimojo, mylimojo šalia iki gyvenimo pabaigos, kartu su jais bręsti, senti... Šitą mačiau tik vienintelėje scenoje, kai Bendžamenas jau artėdamas į paauglystę paskutinį kartą aplanko savo šeimą, savo vaiką. Klajonės po pasaulį vietoj to, kad rodytų, jog jis su tomis savo savybėm negali turėti savo vietos tarp žmonių, man atrodė kaip anonsas iš Discovery kanalo...

    AtsakytiPanaikinti
  9. vilnie, gal tau taip atrode, kad esi moteris? Juk vyrai visuomet saves iesko klajodami - tokia ju prigimtis. Neduota jiems surasti saves tevysteje ir seimoje (neabsoliutinu). Galu gale kas yra klajones po pasauli? Sabloniska, taciau yra tokia fraze - "apkeliaves visa pasauli sugrizai i save".

    AtsakytiPanaikinti
  10. Vaida, tai Bendžaminas Batonas - apibendrintas vyro, jo lemties paveikslas? Na taip, man vyrų dažnai būna gaila... :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Laba Vaida! :)

    Nelabai supratau iš judviejų su Vilnimi užuominų - ar vyrams patiks ši istorija?!
    Vienintelis pliusas tokioj lemty, kad moterys jų pagaili keliaujant aplink pasaulį. :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. labukas, filmas turetu palikti ispudi gilios dvasios kinomanams :)Si istorija - ypatinga, ji - nei apie vyrus, nei apie moteris. Tai legenda, pasaka suaugusiems, su tiksu sugrazinti mus i esmine vertybe - gyvenima, kuri turim vieninteli ir zmones sutinkamus musu kelyje. Ji apie tai, kad net sulaukus senatves galima atlikti tai, apie ka svajojai visa gyvenima. Gyventi niekada ne per velu:)

    AtsakytiPanaikinti
  13. VyneTu, čia ne mums. "Gilios dvasios"- aiškiai ne apie mudu. Nenuostabu, kad man tas filmas buvo nuobodus. Įtariu, kad Tu irgi nesuprasi jame paslėptų gilių minčių. :)
    Nors. Esi darbštesnis, gal ne taip tingėsi ieškot. O kas ieško- vis ką nors randa.

    AtsakytiPanaikinti
  14. VyneTu ir Vaida, neklausykit Urvinio, jis yra kino-apsirijėlis, jo didelis skrandis, tai gali būti kad nugurgia kokį filmą net nepajutęs skonio ;)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ačiū Jums, kad atsiliepėte ir nepatingėjote brūkštelėti savo nuomonių!
    Knieti bischen pasitikrinti ar esu gilios dvasios kinomanas, bet nežinau kada papuls tas filmas pažiūrėti.
    Urvinis teisus, ne man tai, jau ne man. Sunyko pajauta. Arba dar kurį laiką per anksti. Jau metai be knygos, paskutinė, berods, buvo Faulzo Magas. Negaliu vėl pradėti skaityti. Ir nežinau kodėl.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Atsiprašau, bet pašalinau dar vieną komentarą Vilnie. Tapau labai priekabus savo rašliavai. Ar čia nėra galimybės redaguoti teksto?

    AtsakytiPanaikinti
  17. VyneTu, komentatoriai, deja, turi tik vieną galimybę taisyti savo jau paskelbtą tekstą - jį naikinti ir skelbti kitą. Nepatogu, pripažįstu, piktinuosi tokia diskriminacija, bet taip yra. Ir kituose blogų mechanizmuose tos galimybės nėra.
    Tiesa, ir naikinti, man atrodo, gali tik tie, kurie rašė naudodami gmail accountą, kiti turbūt ir panaikinti negali.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Šeštadienį mielos damos buvau itin atkaklus. Užsiregistravau vienoje tokioje vietoje ir iš jos 7 val. siunčiausi šį filmą. Šiandien tikiuosi pasižiūrėti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ar jau tikrinai,ką gavai? :D
    Ir jei tą, tai kokios kokybės. Jei blogos - nežiūrėk, nes filmo kūrėjai nekalti,kad piratinės kopijos gadina jų filmus :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Kokybė, mano mažu supratimu, tikrai gera. Tiesa vaizdo formatas 704X288, DVD rip'as, garsas geras, dubliavimas rusų kalba irgi.
    Toje vietoje yra komentarai, taigi apie kokybę iškart gali daug maž susižinoti prieš siunčiantis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Rašau su abejone, ar galiu daugiau ką nors parašyti, pridedant prie to, ką parašė Vilnis ir Vaida.
    Pažiūrėjus kilo mintis,kad šis filmas kažkuo primena Foresto Gampo ir Žaliosios mylios filmus. Tam tikru anrikietiško gyvenimo laikmečio atvaizdavimu. Tačiau fantastika dėkinga tuo, kad leidžia filmo fabulą pasukti kita tėkme. Ši Ficdžerldo novelės interpertecija įdomi, priimtina, netgi pritariant kad neišbalansuota ir ištęsta. Bet nemačius to Slamdog Milliionaire negaliu 100% tvirtinti, kad tai geriausias filmas Oskarams.
    Bet šaindien balsuočiau už tą filmą. Įspūdį man paliko, nes negali būti abejingas tas, kuris turi vaikų. Tai ne tikria ne vie vyro, tačiau ir kartų (generation) subrendimo susitikimo paveikslas.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Pagalvoju, kad visgi geras dalykas tie Oskaro apdovanojimai. Žmonės susidomi, pažiūri nominuotus filmus, įsitraukia operatyviai į diskusijas, sako savo nuomones, o ne kažkokių autoritetų (nes vietinių kritikų tie filmai dar nepasiekė) :D

    AtsakytiPanaikinti
  23. nesupykit gerbiamieji, bet lieku prie savo - nematyti ar nerasti siame filme prasmes gali nebent tie, kurie jos apskritai neiesko. Tokių daug. Uztat jie su malonumu eina i nemėgiamus darbus net ir savaitgaliais, nes nezino kuo uzsiimti namie su savo vaikais.:) Jiems labai patinka "Peterburgo banditai", o laisvalaikiu dazniausiai ziuri futbola, geria alu ir kalbomis i miltus mala visas valdzias.
    Yra ir kita kategorija - pseudointelektualai. Tokiems - viskas sūdas, o jėga - tai, ko net patys nesupranta. Dazniausiai - painus filosofijos isvedziojimai apie prasmes ir būti.
    As uz tuos, kurie esme suranda paprastume :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Vaida, žinoma, mes nesupyksime :)
    Net jei mus išvadinsi alus gėrėjais, futbolo mėgėjais arba pseudointelektualais. :)
    Gerai, kad gyvename tokioje visuomenėje, kur nėra privaloma viena nuomonė.
    O VyneTu šaunuolis, kad rašydamas žodį "kartų" paaiškino jo prasmę angliškai, nes ta lietuvių kalba būna kartais labai apgaulinga. Ar ne, Vaida? Ką manai apie VyneTu mintį apie kartų susikalbėjimo temą šiame filme?

    AtsakytiPanaikinti
  25. Vsio, paskaites cia visus komentarus as irgi eisiu pirkti bilieto i si filma.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Puiku, Mini, lauksim įspūdžių. Tik nesakyk, kad Tavo dukra dar nematė šito filmo. Įsivaizduoju, kad ji dažniau lankosi kinoteatre nei Tu :) Ar matė ji tą filmą?

    AtsakytiPanaikinti
  27. beje, apie filmus pretenduojancius i Oskarus. Laisvu laiku darau tokiu perziuras, tai praeita savaite suriuzejau ir "Skaitova" ir "Abejones". Pirmasis - puikus Keit Winslet vaidmuo, taciau siaip - nuobodokas. Antrasis "uzkabino" - rekomenduoju is visos dusios. Yra peno pamastymui :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. sory - turejo but suziurejau :)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Dėkui, Vaida, man irgi įdomu būtų pamatyti Doubt, kai tik turėsiu progą - būtinai :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. O aš nežinau, ar man mėgint žiūrėti "Doubt", nes Vaida mane pavadino nedvasingu. Ir nežinau, kuo užsiimti su vaikais. Tik tiek mane guodžia, kad ir Peterburgo banditų nežiūriu, nei futbolo. Tai gal reiks pamėgint "Doubt". :)

    AtsakytiPanaikinti
  31. urvini, jei taikai sau, vadinasi gal reikalas yr?As omeny turejau savo pazistamus, kurie filma i suns dienas sudejo. kadangi zinau kuo jie domisi, tai ir parasiau:)

    AtsakytiPanaikinti
  32. Vilnie, mano dukra, manau, nemate sio filmo dar. Siaip ji labiau vertina nepriklausomus visokius filmus o ne holivudo (nors tiesa pasakius nezinau ar sis filmas holivudo). O as vis dar nepaziurejau sio filmo, bet jau suradau, kuriame kinoteatre, tik vis galvoju, kad teks dar atideti perziura, nes filmas prasideda apie 10 val. vakaro, o tesiasi net beveik tris valandas. Sunku butu mano zmona tiek ilgai islaikyt nakti kinoteatre.

    AtsakytiPanaikinti
  33. Ot todėl man ir nepatinka kinoteatrai. Prie visko reikia taikytis: laiko, gretimais atsisėdusių žmonių, transporto problemų... Mūsų intelektualiame kinoteatre "Skalvija" vieną sykį sėdėjau tokioje vietoje, kurioje labai smirdėjo valkatų neskalbtais rūbais. Paskui visas mano lietpaltis buvo perdvokęs. Matyt prieš tai buvusiame veltui pensininkams rodytame seanse toje vietoje pamiegojo bomžas. :(

    AtsakytiPanaikinti
  34. Specialiai Vaidai pranešu: vis tik surizikavau, pažiūrėjau tą "Abejonę" (Doubt). Įsitikinau. Filmas geras, tik aš nepakankamai jam dvasingas. :) Savo įspūdžius smulkiau išdėsčiau savo bloge.

    AtsakytiPanaikinti
  35. Ir aš Vaidai nurodysiu nuorodą į mano šiek tiek koreguotą nuomonėlę. :)
    http://menulija.blogspot.com/2009/02/ziupsnelis-minciu-pratesiant-ankstesne.html

    AtsakytiPanaikinti
  36. Pažiūrėjau, kokia verksminga, pasirodo, Ignieška. Kiba reikia jai dar parekomenduot filmą "The Wrestler" pažiūrėt. Gal irgi pravirkdytų. :)

    (Aš čia nevisai rimtai. Taip, atseit, juokaudamas. Bo vis nedrįsdavau prisipažint, kad taip ir nesugebėjau to Riurkės Imtynininko iki galo ištvert, per bjaurus jis man. Aš tam filmui, turbūt, nepakankamai vyriškas esu. Prieš tai lygiai panašiai neištrivojau filmuko "Happy-go-lucky", nes jis man buvo pernelyg mergaitiškas. O šitas- pernelyg vyriškas. Siaubas, susigėdau visai. Dvasingų- nesuprantu, mergaitiškų- nebejaučiu, vyriškais- bjauriuosi. Lieka man tik visokie kostiuminiai, "rokenrolos", paveiksliukinės "australijos"...:))

    AtsakytiPanaikinti
  37. Va, va, vakar kaip tik pradejau rasyt komentara prie sios Vilnies zinutes, bet kazkaip negalejau visai gerai susikaupti, taip ir isjungiau kompa neissaugojes nieko.

    Taigi, paziurejau si filma sekmadienio vakare. Liudnas filmas, filmas apie vienatve, beveik kaip simtas metu vienatves, nesvarbu i kuria puse eitum. Gali dziaugtis tik laikinais dalykais, tik ivykiais, kurie apskritai Tau ivyko ar zmonemis kuriuos sutikai. Taciau visas filmas yra apie baigti, visada kazkas baigiasi ir tai yra vienintelis dalykas kuris yra nuspejamas. Net Katrina buvo nenuspejama. O zmogus gyvenantis i kita puse sias baigtis turi priimti nuo pat mazens ir kai jau suauga supranta, kad pabaiga visada yra ir reikia labai daug drasos priimti tai, kaip gyvenimo desni paliekant savo vaika kitiems uzauginti. I viska ziureti, kaip naujos pabaigos pradzia, o ne taip kaip mes esam priprate - naujo gyvenimo, naujos pazinties ar naujo kazko kito pradzia. Taciau is esmes, filmas taip pat parodo, kad visiskai nesvarbu i kuria puse gyveni, vis tiek esi vienisas ir gali megautis tik laikinu dziaugsmu, kuriam pastebeti turetum skirti laiko.

    AtsakytiPanaikinti