2009 m. vasario 10 d., antradienis

Kultūringos naujienos

Įvyko Knygų mugei skirta konferencija, kurioje pasakyti tokie įdomūs kultūriniai dalykai (informacija iš portalo delfi.lt):

1) Knygų mugė yra vienas iš projekto „Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) renginių.

2) Knygų mugės šūkis - „Tiražas – trys milijonai!“.

3) Žymus rašytojas Frédéric Beigbeder neatvyks, nes FlyLAL nutraukė skrydžius. Nusivylęs rašytojas vietoj Vilniaus pasirinko Maldyvus.

4) Žymus rašytojas Orhanas Pamukas neatvyks, nes žadėjo atvykti užpernai, bet tada dėl jam iškeltos bylos neatvyko, o atvyks kitąmet.

5) Mugės kultūrinės programos organizacinio komiteto narys Gytis Vaškelis pareiškė: „Turtingas knygas nelabai perka.“

6) Keturis vakarus iš eilės bare „In Vino“ įsikurs Vilniaus knygų mugės klubas, kur vyks pokalbiai su svečiais iš užsienio – A. Makine’u, Sjónu, šiuo metu užsienyje gyvenančios vertėja ir monografijų autore Aušra Marija Sluckaite-Jurašiene, linksmų istorijų kūrėja Paulina Egle Pukyte. Diskusijos metu bus bandoma gilintis į šiandieninę literatūrą, kalbėti apie ją ir rimtai, ir smagiai.

Primenu, Sjonas - tai tas, kuris rašė dainas Bjork, bet dabar tai jau netinkamas sloganas, todėl dabar jis pristatomas kaip "beveik nežinomas Rusijoje, bet itin populiarus Prancūzijoje".

Makinas - tai tas rusas, kuris gyveno Rusijoje ir svajojo apie Prancūziją ir jo svajonės išsipildė. Kažkada jaunatviškai nusiteikusi skaičiau Inostrankėje jo "Prancūzišką testamentą" ir labai patiko, bet dabar, kai išleido ir lietuviškai, kažkodėl nebetraukia. O ypač, kai Tyto Alba pradėjo jį eksploatuoti, reklamuoti ir leisti visokias knygeles (apie jį galima paskaityti čia).

5 komentarai:

  1. Dėl to perdėto reklamavimo taip ir neskaičiau Beigbederio - atstumia tas brukimas. Sulauksiu laikų, kai jis bus visai išėjęs iš mados. O Makiną (kažkaip neišbadė dar reklama akių) gal reiktų pabandyti, gal pavyks jaunatviškai nusiteikti pavasarėjant.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš skaičiau Beigbederio tą "14,99 euro" - ar kaip ten? Bet jau visiškai nieko neprisimenu. Tik tiek, kad buvo daug kandžių pašaipų, bet mūsų blogeriai neprasčiau rašo ir įdomesnių dalykų užregistruoja :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jaudinanti šviežia žinia:
    "VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ valdybos sprendimu nutarta neskirti lėšų nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ stendo įrengimui Vilniaus knygų mugėje."
    "Beveik 200 kv. metrų ploto, specialiame nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (Nacionalinė programa) stede planuota įrengti paskutiniais metais išleistų Vilniaus miestą ir jo kultūrą pristatančių leidinių parodą „Knyga pažinkime Vilnių“. Taip pat ketinta pristatyti „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009”, Lietuvos tūkstantmečio ir „Lincas – Europos kultūros sostinė 2009“ programų leidinius."

    O buvo skirta turbūt koks milijonas litų tokiam svarbiam stendui... :)
    Įdomu, ką reiškia "paskutiniais metais išleistų"? Ir tam reikėjo 200 kv.m? Žinoma, baisus nuostolis ir LITEKSPO administracijai. Ar nepabrangins dabar jie bilietų į šį "projekto „Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) renginį"?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Qbilius su Valinsku sužlugdė ir Knygų mugę.:))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aha, ir jie dar kalti, kad leidėjai negali išleisti knygų tiražu "trys milijonai". Bet koks prasmių žaidimas - kad knygos būtų tokios populiarios kaip Mikutavičius... :)

    AtsakytiPanaikinti