2009 m. balandžio 20 d., pirmadienis

Be antraštės apie antraštes

Gal jau laikas pradėti kolekcionuoti žurnalistinių antraščių dešimtukus? Nes žurnalistai taip išsiugdė savo išradingumą, kad skaitytojui tenka užsiimti tyrimais, ieškoti paaiškinimų, kuo gi antraštės tekstas siejasi su žinutės turiniu.
Šis projektas turėtų būti tęstinis, nes nematyti pritrenkiančių antraščių gamybos pabaigos.
Gal šiandien man užteks kol kas tik antraščių trejetuko, nes labai tingisi skaityti tokius straipsnelius. Ir jokiu būdu ne iš kokios "vakaro naujienų" ar "balso.lt" lektūros, o, tarkim, iš padorių žmonių aplankomų vietų :)
Pirmiausia, aišku, be jokių konkurencijų "Lietuvos rytas". Labiausiai sužavėjo žinutė
„Darom“: kaip šiukšlių medžioklė nuvedė į vienuolyno sodą, autorius Tomas Vaisieta. Pažiūrėjau komentaruose, ar buvo klausiančių, koks gi čia vienuolynas taip apsišiukšlinęs. Buvo, o viena dalyvė ir geranoriškai aiškino:
Citata:
Tiems, kam klausimų kyla prie ko čia vienuolynas, paaiškinsiu. Vieta kurią tvarkėm, yra buvusio vienuolyno sodas. Vietoj paties vienuolyno tarybiniais metais buvo pastatytas kalėjimas. Iš sodo yra likusi tik dalis, su gyvais vaisius duodančiais medžiais, bei autentiška siena, nuo kurios matosi visas senamiestis. Sąvartynu buvo paversti visi priėjimai prie sodo. Labai labai ačiū visiems tvarkiusiems. Padarė neįtikėtinai daug...

Taigi, vienuolynas kažkada buvo, todėl žinutės pavadinimas, aišku, teisingai rodo į apsišiukšlinusius vienuolius, ar ne? :)

Toliau tebūnie pripažintas erotiškasis pavadinimas iš klaipėdietiško "Kultūrpolio": Įsiskverbk su meile…, autorius Ignas Kazakevičius. Iš turinio sunku nuspėti, kieno išradimas ši frazė, galima įtarti ir dailininkę, nupiešusią moters kojas. "Kojinės – gražios. Ant vienos Jėzus ant kitos Marija su kūdikiu Jėzumi."

Trečią vietą skiriu Alfai, vienai iš jos tų rėksmingų antraščių - jų daug per dieną būna pakabinama, dabar tebūnie šviežiausioji: KAM varo kariškius nemokamų atostogų, o Šemeta skaičiuoja pieštukus, autorė Jūratė Važgauskaitė .
Turbūt visiems aišku, kad Šemeta pieštukų neskaičiuoja, o taip žurnalistė pailiustravo jo ketinimus taupyti viešųjų pirkimų ir kanceliarinių prekių sąskaita. Dėl kariuomenės irgi nepulkit į paniką - neliksim be kariuomenės, o tik kariškiai bus prašomi savaitę per metus paatostogauti nemokamai.


13 komentarų:

  1. Šiandien aš į Tavo žaidimą neįsijungsiu, specialiai kvailysčių ieškot tingiu, per daug sočiai jų kasdien pakanka, spėsim prikolekcionuot.
    Šiaip jau tai palaikau tą mintį, kad reikia tokius perliukus traukt ir reitinguot. Kvailysčių genijai nusipelno būt pašlovinami.

    Tačiau dabar noriu parodyt kitokį pavyzdį. Nevisai į temą. Čia antraštė labai kukli ir paprasta:

    "Naujojoje Traviatoje bus gausu video projekcijų žaismo".

    Teksto autoriai- dar kuklesni, išvis nepasirašo.
    Na, man daugmaž suprantama, kad tekstą, turbūt, paruošė koks nors NOBT reklamos skyriaus kuklus darbuotojas (-ja) ir perdavė žinių portalams paplatint. Būsimą premjerą reikia pareklamuot, viskas teisinga.

    Man tik įdomu tas neišpasakytas kuklumas, kada tas pats (žodis žodin) anoniminis tekstas vienoje vietoje talpinamas su užrašu (suprask- šaltinis..) "Alfa.lt", kitoje- "vtv.lt", trečioje... na, trečios neieškojau, bet, turbūt, irgi analogiškai. :)

    http://www.alfa.lt/straipsnis/10269406/?Naujojoje.Traviatoje.bus.gausu.vaizdo.projekciju.zaismo=2009-04-20_13-23

    http://www.vtv.lt/naujienos/muzika/naujojoje-traviatoje-bus-gausu-video-projekciju-zaismo.html

    Bandau įsivaizduot, kaip tas būna.

    Išplatinamas pranešimas spaudai, kuriame parašyta: "prašome skelbti anonimiškai, galite pasirašyti patys"?

    Tokio pranešimo patalpinimas, turbūt, pigiau kainuoja, negu straipsniukas su "Užs. Nr."?

    Man tik neaišku, kaip tokiais atvejais "alfos", "delfiai" ir "vtv" dalinasi autorystės garbę. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. @Fanta - kai neturėsi ką veikti - nukopijuok kokio nors straipsnio pavadinimą į gūglį, gausi kokių septynių lietuviškų portalų nuorodas :) Bus ir negirdėtų :D
    @Vilnis - žurnalistams, matyt, liepia rašyti ryškius pavadinimus. Nes pats žmogus, be paliepimo - taip kvailai nerašys :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Turbūt, neturėjau ką veikti. Pasinaudojau Scanios patarimu, įvedžiau to straipsniuko pavadinimą į gūglio langelį. Suradau, kad šiuo atveju "balsas.lt" atrodo padoriausiai. Pas juos po straipsniuku įdėtos raidukės LNOBT.

    O "Zebra" tvirtina, kad informaciją gavo iš vtv.lt. :)

    O dėl antraščių- "pats žmogus, be paliepimo - taip kvailai nerašys"- tai aš visada įsivaizdavau taip: turbūt, atneša žmogus straipsniuką kokiam redaktoriui valatkai, o tas uždeda antraštę pagal savo skonį (ir reikalą).
    Nes kitaip sunku būtų paaiškint kai kuriuos atvejus. LAbai dažnai būna, kad straipsnis visai normalus, kartais netgi protingas, o antraštė- ne tik debiliška, bet dar ir visiškai prieštaraujanti straipsnio tekstui, ką nors atvirkščiai rėkianti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nelabai norėčiau su judviem sutikti. Nors neatmetu redaktoriaus indėlio. Bet pažiūrėkim į tokius savarankiškus leidinius kaip blogai. Net ir juose nieko neverčiami blogeriai ieško kuo skandalingesnių pavadinimų. Pvz., vienas neminimas asmuo. Kokių jis tik nėra sugalvojęs pavadinimų, pažiūrėjau - šviežiausias "Numirėlių gaivinimas pagal R.Dagį…". Galima ir senesnių: "TVF ir impotencija: niekas nenorėjo prisipažinti?.. ", įžymusis "Lietuvos policija - kaip šlapiu skuduru per galvą trenkti".Juk niekas neverčia, nebent įprotis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kolekcionuoti galima ir tokias, bet bevelyčiau rinkti taiklias, žaismingas antraštes. Tokių labai ir labai nedaug mūsuosna, taigi tikrai būtų kolekcinės. O tokių kaip Jūs čia pacitavote - Nemuną tvenk!

    P.S. Štai pas rusus, buvau jau pas Minį paminėjęs, daug daugiau antraštinių perliukų, nei pas mus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pavadinimą „taikau“ kartais net ilgiau, nei rašau įrašą :) Bet aukščiau minėtų stengiuosi vengti.
    Arba nedaaugau iki žurnalistų, arba augu ne ton pusės... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Va apie norą sustiprinti įspūdį, pamenu tokį atvejį: straipsnio antraštė skelbė, kad viena kalinė suspardė kitą kalinę, o tekste buvo rašoma, kad tik bandė įspirti.

    O viskas tik tam, kad atkreiptų skaitytojų dėmesį, priverstų nusipirkti laikraštį, net jei paskui ten neras, ko tikėjosi. O mūsų tautai juk labai patinka žurnalistų kuriamos dramos... Kol bus paklausa, bus ir pasiūla tokių dalykų.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Bobute, taigi tas amžinasis vištos ir kiaušinio klausimas: kas pirmiau - kvaila pasiūla ar kvaila paklausa :) Kai siūloma viena ir nėra jokių patrauklių alternatyvų.
    Labai pritariu Scania ir VyneTu, kad prie gero, sudominančio, taiklaus, žaismingo, o todėl ir patrauklaus pavadinimo oi kaip reikia paplušėti. Gi žurnalistiniame pasaulyje, atrodo, niekas net nežada tokiu būdu vilioti pirkėjus. Pavaro kokią nors 'pošliatiną' ir ramu. Ir net redaktoriaus pagalbos tam nereikia, patys susitvarko.

    AtsakytiPanaikinti
  9. oj kokiu expertu burelis susedes :) jauc jus rasytumete textu pavadinimus kaip moxliniu monografiju :) patys juos ir skaitytumete. o tvarkyt vienuolyno soda ir skaiciuot piestukus ner blogai. jei blogo autorius butu dar ir textus, ne tik antrastes, skaites butu pastebejes, kad tas pats semeta ishties skaiciuoja piestukus :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kažkaip tikėjausi, kad paaugliai pas mane neužklysta, neįdomu jiems čia turėtų būti... Matau, kad suklydau truputį :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Gal nuraminsiu anonimišką: ne kurie čia sėdintieji, kai rašo ne internetinį dienoraštį, o dirba pagrindinį darbą - rašo ir spaudos tekstus, ir antraštes, ir paantraštes.
    Tik tada pasirašo kiek kitaip, o ne bobute :D

    AtsakytiPanaikinti
  12. vilnie, dėl patrauklios alternatyvos reikėtų daug laiko ir darbo įdėti, todėl dažniausiai ir einama trumpiausiu ir paprasčiausiu keliu - kurpiamos rėkiančios antraštės, į tekstą bulvaro atspalvių pridedama.
    Nebandau pateisinti, tiesiog sakau, kad yra taip, kaip yra - su viltimi, kad kada nors bus geriau :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Na taip, skirtumas, ar žmogus tokia kūryba didžiuojasi, ar viliasi, kad kada nors bus išlaisvintas nuo tokių dalykų.
    Aš tai irgi vargstu kurpdama antraštes, bet ne taip: biurokratiniame rašte antraštė turi gavėjui viršininkui aiškiai pasakyti, kokiam pavaldiniui nukreipti tą raštą. Oi sunku... :)

    AtsakytiPanaikinti