2009 m. birželio 20 d., šeštadienis

Mano savaitgalio skaitinių mintys

Kaip visada, skaitinių pasirinkimas vis dar tas pats: "Šiaurės Atėnai", "Literatūra ir menas", "7 meno dienos", "Atgimimas".

Save vadinančio Nepriklausomu Savaitraščiu ir Garbingu Laikraščiu "Atgimimo" redaktorė I.Makaraitytė jau prapliumpa keiksmais Kubiliaus ir Dagio adresu. Priežastis labai aiški: jie prabilo apie motinystės išmokų ribojimą. Kadangi ši tema Makaraitytei yra labai artima (primenu, kad ji neseniai pagimdė vaikelį), tai visas jos principingumas pavirsta įsižeidusios moteriškės rypavimais. Matyt pati sau algą mokanti redaktorė kaip ir dauguma apsukresnių piliečių prieš gimdymą pasiskyrė pakankamai dideles pajamas, jei jai toks skaudus būsimas išmokų apribojimas, jei tos trijų tūkstančių litų "lubos" jai sukėlė tokį pasipiktinimą. Paaiškino, kad apgautosios šeimos būtų neplanavę vaikų, jei būtų žinoję apie mažėsiančias pajamas. Man, žinoma, keistas aplamai tas terminas "vaikų planavimas" ir žiūrėdama, kaip mano kolegės Vokietijoje iš darbo pasitraukia tik pusmečio atostogoms vaikui pagimdyti ir paauginti, galiu tik linguoti galva: "čia jau jūs kalbate savanaudiškai, ponia Indre". Taip, garbingumas visada užleidžia vietą pinigams, jei tik jo principai paliečia konkrečią asmenišką kišenę. Nieko nepadarysi, nesiginčiju su Makaraityte, tik dar kartą įsitikinu, kad kiekvienas turi savus kriterijus, todėl kalbėti apie bendrus yra betikslis dalykas.

"Literatūra ir menas" nė žodelyčiu neužsimena apie Vilniaus operos festivalį, kuriuo šiuo metu įnirtingai domiuosi ir džiaugiuosi. Tiesa, viena dama parašė apie jau pasibaigusį Vilniaus festivalį, tiksliau - apie baigiamąjį koncertą su V.Urmanos dalyvavimu. Aptinku tokią kritiką:



Citata:
Vėl išryškėjo koncerto vedančiosios problema. Nei dikcijos, nei mokėjimo scenoje kalbėti, nei tinkamų manierų... Klausytojai karpė ausimis, nes jų nepasiekė jokia informacija.


Neįdomu man, ką šitaip griežtai pasmerkė straipsnio autorė, ponia Rita Aleknaitė-Bieliauskienė. Tik nustebau, kad lituanistai, taip atkakliai siekę išgyvendinti iš kalbos rusišką vertalą "vedantysis", pakeisti jį paprastu "vedėju", taip ir neprasimušė iki kultūringosios kritikės žodyno. Ką gi, pakarpiau ausimis ir tiek :)

Šitoje vietoje galiu prisiminti Vilniaus operos festivalio atidarymo dieną, prieš operos "Parsifalis" pradžią Operos ir baleto scenoje pasirodžiusią vedėją, kuri tikrai labai aškiai ir raiškiai išvardino visus rėmėjus, tiksliau sakant, rėmėjas buvo tik vienas, bet dar buvo taip vadinami informaciniai rėmėjai - "Veidas", "Lietuvos rytas" ir LRT (tai štai kodėl mačiau publikoje tokius retai šioje vietoje pamatomus jų redaktorių veidus), - ir buvome paprašyti plojimais padėkoti rėmėjams.

Bet grįžkime prie laikraščių. Būtent "7 meno dienų" laikraštyje randu puikią recenziją apie Vilniaus operos festivalio spektaklį "Parsifalis", ir straipsnio autorė Vytautė Markeliūnienė argumentuotai ir mandagiai išsako savo kritiką, tikrai nepalyginsi su juoda tulžimi "Lietuvos žiniose" apsiliejusią ponią Žigaitytę-Nekrošienę. Bet kas supaisys tokių operai artimų damų kaip Žigaitytė-Nekrošienė ir R.Grinevičiūtė-Janutienė tikruosius nepasitenkinimo motyvus...


Užsigardžiavimui pridėsiu savo solidarizavimąsi su Laimantu Jonušiu, tiksliau su jo teiginiais straipsnyje "Vilnius anksčiau ir dabar", atspausdintame "Šiaurės Atėnuose". Suprantu, kad ir aš, ir L.Jonušys nepasižymime reikiama sentimentalumo doze, todėl abu esame tokie atgrasūs romatiškoms ypatoms. Ką jau padarysi, susitaikiau su tuo. :) Kalba eina apie tuos nostalgiškų senoviškų Vilniaus atvirukų mėgėjus, kurie tirpsta prieš bet kokį bent pusės amžiaus senumo Vilniaus vaizdelį. Taip jiems viskas gražu, taip nuostabu, nepalyginsi su dabartiniais šlykščiais Vilniaus vaizdais. Todėl tyliu, kai Fanta pasineria į senoviškų Vilniaus atvirukų demonstravimą ir liepia žiūrėti į senoviškas gulbes - koks nuostolis, dabar ten gulbių nebėra. Gulbių Vilniaus vandens telkiniuose yra pakankamai, garantuoju, kad prieš pusę amžiaus Vilniuje tiek gulbių nebuvo. Bet ajajai, ne toje vietoje. Judėkite daugiau po Vilnių ir dar daug ką gražaus atrasite.
Žr. blogerio pbg įrašą "antys ir gulbės vilniaus mieste"

20 komentarų:

  1. "Fanta pasineria į senoviškų Vilniaus atvirukų demonstravimą ir liepia žiūrėti į senoviškas gulbes"-

    Esi ne tik neromantiška, bet dar ir tingi: matosi, kad tada patingėjai paspausti knopkę "skaityti toliau", todėl pamatei tik gulbes. O ten giliau buvo ir vermachtas, ir patriotiškos lietuvaitės tautinėm drapanom pasirėdžiusios.

    Taigi, neromantiška, nepatriotiška, QBillius gėdytis turėtų tokių šalininkų, šalintis tokių. Įtartinas, pasirodo, ne tik Jonušys. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Manau tikrai,kad Kubilius negeresnis už mudu su Jonušiu :D
    Girdėjau šiandien autobuse rėkaujant senyvą damą: "Tai kuo tikėt, kuo? Brazauskas vagis, dabar Kubilių išrinkom, tas irgi vagia".
    Nenorėjau jai aitrint širdies ir priminti apie Landsbergio sąskaitas Šveicarijos banke... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man tai vienas fainumas skaitant kaip Lietuvos valstybe remia gimusius kudykius ir ju seimas. Kai beveik pries du metus gime mano dukra, tai mano zmona gavo dvi savaites gimdymo atostogu (pilnai apmokamu) po to galejo pasiimti sesias savaites neapmokamu (disability) atostogu ir viskas. Jokios monetarines kompensacijos uz naujos amerikones gimima nebuvo (na jei buvo tai manau tai buvo zymiai maziau nei reikejo sumoket ligoninei uz gimdyma). Po Tu sesiu savaiciu as pasiiemiau tevystes atostogu, kurios buvo visai nemokamos ir maksimalus ju laikas 12 savaiciu. Vienzo esant tokiai situacijai tai zinoma geriau "planuot" vaikus. Bet paskaicius kiek Lietuvos valstybe remia naujagimius, tai manau jokio planavimo nereikia - kam, juk vis tiek valstybe pades uzaugint visus vaikus ir kuo daugiau vaiku tuo daugiau pajamu seimai. Gaila, tik kad ne visai tos seimos tai suprato.
    Idomiausia, kad Lietuvoje esant tokiai situacijai kazkas vis sako, kad tauta sensta ir ismirsta. Tuo tarpu Amerikoje sako, kad prasideda dar vienas baby boom, nors jis ne tokio masto, kaip kad po karo buvo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nelieskite Balkanų moters pašalpos. Kas JUms senatvėje pensija uždirbs. Arba išvis kas skaitys lietuviškai?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ir kaip išauginamas vaikas jei auginamas mamos tik 6 mėnesius - tampa užaugęs arba fašistu arba pedantu biurgeriu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Manau, kad pas mus sensta, nes daug kas išmoko planuoti vaikus. Planuoja tai padaryti vėliau, kai patirs visus gyvenimo malonumus. Paskui vis neužtenka pinigų, nes malonumai, į kuriuos įjunksta, brangiai kainuoja.
    Dar gerai, kad paaugliai vis anksčiau susižavi seksu, tai dar prigimdys žioplos mergaitės kūdikėlių šiek tiek. Tik tiek blogai, kad mūsų močiutės dabar nori būti labai jaunatviškos, jos nepuls auginti dukrelių pasekmių. O prosenelės yra per daug pasenusios - anas gyvenimas labai skatino ankstyvą susenėjimą. Tai taip gaunasi toks tuščias tarpas. Paskui gal bus geriau :)
    Taip, kadangi daug merginų yra nutekėjusių į Airiją, tai ten irgi kažkaip panašiai su gimdymo ir auginimo sąlygomis kaip ir JAV.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Troy, aš dabartiniams pensininkams uždirbu pensiją, o jie nė kiek man nedėkoja, aiškina, kad čia panelės Vilijos B. nuopelnas, o Kubilius su Dagiu viską išvogė. Manau, kad kai man pradės mokėti pensiją - o ta data juk vis nukeliama ir dar bus nukelta, na, nedirbu aš prokuratūroje ir neturiu teisės išeiti pensijon kol dar visai nesukriošau, - taigi kai mane galų gale išleis pensijon, tai tikrai jau nesuprasiu, ar aš ją gaunu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Troy, ne sesis menesius o sesias savaites. O uzauges tikrai buna pedantas biurgeris ismokomas visokiu samdomu guvernanciu ir pan.
    O Balkanu moters seimos pajamos mums nerupi :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ir balkaniškų moterų vaikai mums nerūpi, nelabai tikime mes, kad jie užaugę skaitys lietuviškai. Žinom, kaip čigoniukai greiti int lietuvybę. Vogs arklius, varažys kortomis. Ir akys, turbūt, ne mėlynos. Tegu kerpa QBillius jums pensiją, tegu.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Norejau as kazka panasaus parasyt, bet galvojau, kad bus per daug tiesmukiska. O va Fanta reze is peties - gauna pasalpa vadinasi nebus melynake, neskaitys lietuviskai bei arklius vogs. Matai Troy, kaip sunku bus ateity gyventi... si krize atrodys kaip silkine :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Mini, esu tikra, kad Troy suprato, ką Fanta norėjo pasakyti. Troy su savo draugais, pasivadinusiais patriotais ir kitais lietuvio širdžiai artimais vardais, yra išdėję internete ne vieną homofobinį atsišaukimą, todėl tik tokia kalbėjimo maniera jiems ir yra suprantama.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nesuprantu Makaraitytės frazės, kada apgautosios šeimos nebūtų planavusios vaikų, jei būtų žinojusios apie mažėsiančias išmokas.
    Man tai panašu ne į planavimą, o į grasinimą valstybei: duosite pinigų - gimdysime, neduosite - tauta išmirs.
    Kaip pamenu, vaiką gimdžiau ne pagal planą, o iš meilės - nors viskas buvo sovietiniais laikais :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Bobute, viskas teisingai, jei duosite pinigu gimdysime, neduosite negimdysime - taip kovosite su didejancia emigracija, nes pagimdytieji vis tiek isvaziuos :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Aš, Bobute, taip nepriešpastatyčiau sovietinių sąlygų ir dabartinių. Tada vaikus auginantiems buvo vienos problemos, dabar - kitos. Pavyzdžiui, darbo praradimas. Jau nekalbu apie pabėgusį tėvą. Anais laikais niekaip neišsisukdavo - alimentus visvien atskaičiuodavo. O dabar kiek kai kurioms tenka vargti, jei niekšas pasitaikė :( Juk ir pakankamai turtingas būdamas gali nieko nemokėti, nes kažkodėl įprasta pas mus būti turtingu verslininku ir turėti metines pajamas du tūkstančius litų (sprendžiu pagal visokių kandidatų į Seimą/savivaldybes pajamų deklaracijas).

    AtsakytiPanaikinti
  15. Kai "nepriklausomos" žurnalistės pradeda komentuoti ar tirti su jų pačių asmeniniais gyvenimais susijusias temas, tai iš televizoriaus ar laikraščio išdygsta kiškio ausys. Tada taip graudžiai aišku, kad įtakingesni žurnalistai ketvirtąja valdžia dažnokai naudojasi savo interesams. Koks skirtumas, ar komentarą apie finansų ministrą L.r. skaitome, ar apie motinystės pašalpas Atgimime, ar opera grožimės per LNK. Tiesiog taip kiškiai tvarko reikalus, o mes, kopūstai, nieko apie tai "nesuprantam".

    AtsakytiPanaikinti
  16. Noriu pratęsti Tavo, Gabriele, mintį: blogiausia, kad profesionalūs rašeivos žurnalistai moka taip parašyti, taip suspaudyti skaitytojų emocijų knopkes, kad prisiskaitę (ar prisižiūrėję "publicistinių" laidų) žmonės nori tik vieno: sušaudyti tuos straipsniuose minimus niekšus "skriaudėjus".

    AtsakytiPanaikinti
  17. Taigi akys mėlynos kaip vosilkos mano vaiko. Išsižeidžiau - juk net fotografiją buvau išdėjęs savo bloge. Bliamba, pašalpa mėlynakiams dvigubau didesnė priklauso. Čia Fanta teisus. Už tinkamą genofondą - dvigubas mokestis.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Dauguma vaikų pasaulį išvysta mėlynomis akimis. Jauni tėveliai, deja, per anskti apsidžiaugia savo vaiko gražiomis mėlynomis akimis, nes naujagimio akių spalva iki tikrosios keičiasi per jo pirmuosius gyvenimo metus

    AtsakytiPanaikinti
  19. Turiu pritart anonimiskam, mano vienam vaikui taip ir buvo - gime melynom akim o dabar visai rudos :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. O liūdniausia, kad po to Troy išeikvojęs tą dvigubą pašalpą jos negrąžins. Išsisukinės visaip, slėps kūdikį nuo socialinių darbuotojų, su photoshopu geltonins nuotraukose garbanas ir mėlynins akis... :(

    AtsakytiPanaikinti