2009 m. birželio 11 d., ketvirtadienis

Apie reprezentaciją

(apie tualetų kultūrą ir lietuvišką drovumą)
Citata:

Naujausias pavyzdys: kai aš sąžiningai moku mokesčius, man tikrai nepatinka, kad ministras Dagys už reprezentacijai skirtus pinigus perka… tualetinį popierių.


Nes man Dagio užpakalis tikrai neatrodo reprezentatyvus, nepatikėčiau tuo, net jei šitas diedas nusimautų kelnes ir pademonstruotų


Bobutės komentaro temoje apie Seimo narių išlaidavimus reperezentacijai skirtų lėšų sąskaita.

Va šitoje vietoje ir kilo man noras plačiau pasamprotauti apie reprezentaciją.


Tiesa, iš pražių viena pastabėlė: be reikalo Tu, Bobute, taip ad hominem apie žmogaus užpakalį. Stori žmonės dažniau būna geri ir drovūs nei plėšrūs ir agresyvūs liesieji, be to gali būti, kad jie ir tualetais rečiau naudojasi, jei medžiagų apykaita lėtesnė :)


Noriu pasakyti, kad tualetų kultūra yra pats reprezentatyviausias dalykas užsieniečiui apie šalį. Pas mus kažkaip nuo sovietmečio įprasta, kad tualeto kambarėliui turi būti skirtas koks nedidelis smirdintis kampelis, į kurį nubėgęs gėdingai ir skubiai atlieki savo reikalą ir tavo problema, jei ten pasibaigęs tualetinis popierius ar nėra kur nusiplauti rankų. Rytietiška tualetų kultūra - prisiminkime Mongoliją, kur niekas nenustebs, jei paėjęs kelis žingsnius nuo šaligatvio praeivis pritūps su reikaliuku, - atrodo paliko gilų įspaudą mūsų piliečių mąstyme.

Kiek teko važinėti ir naudotis tualetais, tai galiu patvirtinti, kad TEN įstaigose tualetų įrangai skiriamas didelis dėmesys. Pagrindiniai būtinieji įstaigos tualeto bruožai: erdvė, geras vėdinimas, geras tualetinis popierius (kur nors kampelyje padėti keli atsarginiai ritinėliai), rankų plovimo įranga (muilas, rankšluostėliai). Papildomi, bet ne visur pasitaikantys elementai: tualeto sėdynės dezinfekavimo purškalas, darbuotojams skirtos asmeninės rakinamos tualetinių reikmenų spintelės, bent viena kabina skirta neįgaliems.

Dabar pamąstykit, kiek tokios kokybės tualetų matėte Lietuvoje - viešose vietose ar viešose įstaigose. Aš maždaug atitinkantį standartus mačiau tik Vilniaus oro uoste. Ir tai ten tualetinis popierius bei kvapai nė iš tolo neprimena kituose oro uostuose matytų.

O dabar papasakosiu vieną graudžią istoriją. Mūsų įstaiga irgi neinvestuoja į tualetus. Tai yra, pasitenkina sovietmečio metu nusistovėjusiomis normomis. Tualetinį popierių perka pagal viešųjų pirkimų procedūrą, t.y, patį pigiausią. O užsieniečių pas mus atvažiuoja pakankamai. Vieną sykį patyriau, kaip tai atrodo: užsienietė vedė seminarą, per pertrauką moteriškoji auditorija puolė naudotis prie konferencijų salės esančiu tualetu, t.y. dviem kabinomis, nes trečioji buvo užrakinta. Susidarė ilga eilė. Dar geriau: tualetų bakai dėl kažkokių santechninių problemų labai lėtai prisipildydavo, tai net nežinau, kaip ten buvo daroma - ar laukiama kol prisipildys bent šiek tiek, ar kabina buvo užleidžiama kitai naudotojai visai nenuleidus vandens. Užsienietė lektorė mandagiai laukė pačiame eilės gale, o aš dar mandagiau - už jos. Kai įėjome į gana prišnerkštas kabinas, pamatėme, kad po to žmonių antplūdžio ir tualetinio popieriaus nebeliko. Tai kaip galvojat, kokius įspūdžius paliko mūsų reprezentatyvi įstaiga šiai moteriai?

Kai prisimenu, kaip žiniasklaida puolė prezidentūrą dėl to paauksuoto klozeto, tai apima didelis graudulys. Taupumas, žinoma, geras dalykas, tačiau kartais reikia bent šiek tiek paišlaidauti, kad užsienietis nepajaustų didelio skirtumo. Negi mūsų piliečiai, mūsų žiniasklaida reprezentacija laiko tik gintarinių suvenyrų dovanėles, o visa kita - nereikalinga. :(

9 komentarai:

  1. Mano manymu, yra labai sunku rasti ribą tarp reprezentacijos ir išlaidavavimo. Be to, kai perki tualetinį popierių _sau_, tai jokia čia ir reprezentacija, tiesiog noras minkščiau ir švelniau... ehem.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nemanau, kad pirko sau. Kaip sakiau, viešieji pirkimai neleidžia nusipirkti prabangesnio daikto, tai ir tualetinis popierius atitinkamas. Pas mus dabar valdžia irgi į visus klausimus, kaip padoriau priimti užsieniečius, atsakinėja: naudokit savo padalinio užplanuotas reprezentacines lėšas. Manau, kad ir ministerijos taip sukasi, tik ten jau ministras turi aukoti savo reprezentacines lėšas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Hmm... idomi tema, siaip sutinku Vilnie, kad tualetai yra reprezentuojantys sali, istaiga bet svarbiausiai jais besinaudojancius zmones. Is tokiu uzsienietisku atsitikimu:
    Turejau skaityt paskaitas vienoje Rygos technikos mokykloje. Kai per pertrauka teko paprasyt nuvedamam i tualeta - dave man rakta ir nuvede i toki tamsu sovietinio tipo kambareli skirta, kaip aprasai, bet tvarkinga nes skirta destytojams. Taciau pakeliui maciau, kad yra mazdaug dvigubai arciau studentu tualetas. Galvoju, koks gi man skirtumas ir per kita pertrauka nieko neklausdamas nuejau i studentams skirta vietele. O ten euroremontas, erdve, sviesa, sienos ir grindys grazios, dar nenupeckiotos. Bet kvapas toks, kad atrodo suaugusiais save laikantys asmneys, nesugeba pataikyti i klozeta. Daugiau ten kur sviesu nebejau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš manau, Mini, kad žmonės visur vienodi. Yra tvarkingų, o yra ir šiukšleivų. Tiesiog tvarkai, sanitarijai palaikyti reikia negailėti pinigų. O pas mus vis taupo, mat vieta tokia nutylima, niekas garsiai neaptarinėja. Valdžiai padaromi užrakinami tualetai, kad mažai kas naudotųsi.
    Pagalvok, juk oro uostuose labai daug įvairios liaudies būna. Matau, kad kai kurie po ilgos laukimo nakties net prausiasi, taškosi, pripurvina kaip reikiant. Bet ten labai dažnai užvažiuoja su savo vežimėliais tvarkytojai.
    Tai yra tik finansavimo klausimas. Arba suvokimo, ką būtina finansuoti, o ką - ne.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na "ad hominem" yra vienas smagiausių dalykų privačiuose tinklaraščiuose, net jei minimas Dagio užpakalis. Juk tai nėra pasisakymas nacionaliniame dienraštyje ar tiesioginėje televizijos laidoje :D
    Vis dėlto... Nedažnai lankausi valdžios įstaigose, taip pat ministerijose, bet, kiek pamenu, ten tualetus tvarko valytojos, skiriama tam reikalingų priemonių, padedamas ir tualetinis popieriaus. Todėl nesuprantu, kodėl Dagys pritrūko to popieriaus.

    Apie užsienį. Pamenu, kai prieš 15 metų pirmą kartą keliavau į Vakarus, Vokietijoje nustebau pamačiusi, kad moteris iš tualeto išsinešė nepradėtą ruloną tualetinio popieriaus. Gidė man paaiškino, kad viskas gerai: ten tiek rulonų pakrauta, kad visiems keliautojams užtektų. Tvarkingieji vokiečiai turistams nieko negaili.
    O Maltoje - vis negaliu pamiršti šios kelionės :) vieši tualetai nemokami, o švarūs, tvarkingi, kilmėliai pakloti, popieriaus nepritrūksta. Irgi stebina.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aha, kitur kilimėliai tualete gražu, o jei pas mus Dagys nupirktų, tai jūs, žurnalistai, jau sprogtumėte iš pasipiktinimo dėl jūsų pinigų švaistymo :D
    Beje, ištyriau, kaip tualetas atrodo Operos ir baleto teatre. Erdvu, gera įranga, ir popierius geresnis - minkštas. Na bet kvapas toje patalpoje... Toks kaip Minis pasakojo... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Todėl kad Maltoje kilimėliai pakloti viešuose miesto tualetuose, į kuriuos užeina visokie blūdijantys turistai, o į ministro Dagio tualetą iš gatvės nepateksi :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Bobute, tik nuoširdžiai: o jei Vilniaus meras pradėtų kloti kilimėlius viešuose miesto tualetuose, ar nepradėtumėte žurnalistai ambryti apie auksinius tualetus ir mokesčių mokėtojų pinigų švaistymą? ;)
    O dėl Dagio tualeto negaliu nei pritarti, nei paprieštarauti, kadangi į tą jo biurą eiti nemėginau.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Apie viską rašome - kad tik intriga būtų :D

    AtsakytiPanaikinti