2009 m. birželio 5 d., penktadienis

Agatha - jaunimo tvirkintoja

Citata:

Suprantama, ne visos knygos turi vienodą reikšmę šalies kultūros raidai. Kai kurie užsienio autorių kūriniai, artimi bulvarinei literatūrai, ne tik neturi svarbios reikšmės Lietuvos kultūros raidai, bet dar ir žaloja jaunimo sąmonę.
Pavyzdžiui, Agathos Christie knygose, knygose apie Jamesą Bondą bei kai kuriose kitose detaliai aprašoma nusikaltimų metodika, kuri kartais pažadina jaunuolius ja pasinaudoti. Be to, pastarieji kūriniai dėl didesnės paklausos užgožia Lietuvos Respublikos autorių kūrinių leidybą. Dėl to šiame įstatymo projekte išskiriamos Lietuvos autorių knygos“, – sako V. Simulikas.

Taip Seimo narys argumentuoja savo pasiūlymą taikyti nulinį PVM tarifą Lietuvos autorių knygoms – vadovėliams, grožinės literatūros leidiniams ir vaikiškoms knygelėms. (žr. http://www.lrt.lt/news.php?strid=5042&id=5218506)

Neapsimoka, žinoma, stebėtis kai kurių Seimo narių nusikalbėjimais, juk kiekvienam žmogui taip gali pasitaikyti, tik ne visų nusikalbėjimus publikuoja žiniasklaida. Be abejo, yra nusikalbėjimo čempionai, pvz. P.Gražulis, yra dėmesio siekiantieji vieši asmenys, kurie vaidina didelius patriotus ir valstybės gelbėtojus, šitoje vietoje reikia prisiminti amžinąjį kovotoją prieš Zuoką - konservatorių K.Masiulį ir amžinąjį kovotoją prieš visus - konservatorių N. Puteikį. Beje, patekęs į Seimą K.Masiulis nustojo kovoti prieš Zuoką, tai gal ir Puteikiui reiktų taikyti tą pačią terapiją.

Bet grįžkime prie neapmokestintų knygų a la Edmund Katan "Moterys ir meilužiai" ar gausybės produktų iš visokiausių "genijų" a la Vilius Normanas ar kelnių siuvėjas A.Pogrebnoj, kuriuos akivaizdžiai marketingiškai sukonstruoja pačios leidyklos. Panašu, kad leidėjų lobistai ieško ir suranda įvairiausių būdų savo pelningiems verslams toliau išlaikyti. Lietuviai visgi išlieka kultūros trokštanti valstiečių tauta, kuri pagarbiai žiūri į spausdintinį žodį ir deda nupirktas knygas į garbingiausias vietas svetainėje. Verslininkai nebūtų verslininkai, nei nesiektų tuo pasinaudoti.






21 komentaras:

  1. Pirmą kartą girdžiu, kad egzistuoja tokia asaba Simulikas, bet protelio jam Dievas tikrai pagailėjo, o apie bendrąjį išsilavinimą žmogus, matyt, apskritai nėra girdėjęs ("bei kai kuriose kitose" :D). Dorybingoji Agatha Christie buvo leidžiama net sovietų laikais, o dabar seniai užgožta kruvinų trilerių ir visiškai neturi paklausos (čia faktas, ne spėjimas). Apie Iano Flemingo romanus apskritai neverta kalbėti, niekieno nedominanti supelijusi seniena. Aprašytų nusikaltimų metodika negali paskatinti jaunuolių ja pasinaudoti, nes tokie jaunuoliai neskaito arba jų vieta psichiatrinėje. Apie lietuvių rašytojų tokių žanrų kūrinius nieko negaliu pasakyti, bet spėju pagal kitas sritis, kad ne mažiau žiaurūs už užsieniečių, be to, neprofesionalūs. Simuliko argumentai juokingi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vaje, pirmąkart išgirdau, kad A. Christie knygos gali ką nors "iš kelio išvesti" :))) Net juokas suėmė. Beje, jos knygos vis dar perkamos. Ne bestseleriai, bet visgi tam tikra paklausa yra.
    O leidyklos, be abejo, sukas kaip išmano. Todėl ir nepalaikiau jų (nors iš profesinio solidarumo turėčiau) rypavimo apie žlugdomą kultūrą.
    Ech, kiekvienam kaime - savas juokdarys. Ir kažkodėl dauguma jų išrenkami į Seimą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man tokio pobūdžio pasisakymai parodo tik tai, jog žmogus rūpinasi ne tuo ką gerai išmano, o tuo, už ką yra "paprašytas" pasirūpinti. Na nenutuokia nieko ponas Simulikas apie knygas, o tuo labiau apie lietuviškas, tačiau susirūpinimą reiškia labai aktyviai :)

    Kaip suprantu, dauguma įstatymų pataisų atsiranda tokiu būdu: projektą paruošia suinteresuoti asmenys, o Seimo nariai tik "prastūminėja" tuos pataisymus. Vieni protingiau, kiti kvailiau, bet drįstu ad hominem teigti, kad visi tai daro ne už ačiū ;)

    Grįžtant prie Agotos Kristi. Pritariu Bukai, kad šviežiausi bestseleriai užgožia jos knygeles, jau vien todėl, kad yra smarkiai reklamuojami. Bet pritariu ir Ignieškai, kad yra dar daug ištikimų Agotos gerbėjų.
    :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kabinėjatės ir tokiais kabinėjimaisis bandote suniekint tyrą ir šventą idėją: "Rinkis prekę lietuvišką".

    Jeigu mes neparemsime lietuvių autorių, tai kas parems?
    Galime šaipytis, kad lietuviški grafomanai nenusipelno lengvatų. Bet turėkim omeny: jeigu "sąlygos lygios"- leidykloms kur kas pigiau štampuot vertimus. Bondą, senienas, pigų šlamštą, madingą šlamštą, pagal "akcijas", "paketais" užperkamą mugėse ir per agentūras užsieninį šlamštą. Gautųsi, kad lietuviškoms knygoms šansų nelieka aplamai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O man atrodo, kad dabar kaip tik neapsimoka leisti vertimų. Na, išskyrus visokius Coelho, Browną ir Irvingą, nes liaudis jau juos perka nežiūrėdama į nieką. O naujos knygos vertimas tapo arba pabrangęs, jei nori turėti kokybišką vertimą (nes vertėjams dabar reiktų brangiau sumokėti už darbą), arba šlamšto gaminimas, kai verčia laisvalaikiu kokie pirmakursiai.
    Pažiūrėk, kaip dabar Tyto Alba gamina daug lietuviškų produktų. Matyt pigiau kainuoja leisti visokių mokinukių ir studentų rašliavas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vertėjams reikėtų brangiau sumokėti už darbą? Chi chi. Vertėjų honorarai tragiškai sumažėjo, nes popieriuje suma liko tokia pat kaip, pvz., pernai (ar net sumažėjo), o mokesčiai kasmet didėja. Geometrine progresija.

    Mano katės jau perėjo prie "KiteKat", o girnapusiaus smauglys nuo Roborovskio žiurkėnų po 18 Lt už vieną prie laboratorinių pelių (dvokia) po 3 Lt už vieną.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ot sukčiai tie leidėjai, dabar man aišku, kodėl jie tik lietuviškoms knygoms nori sumažinti PVMą: verstinėms knygoms padidėjusį PVMą jie atsiima sumažindami vertėjų honorarus ir atleisdami redaktorius.
    :(

    AtsakytiPanaikinti
  8. Teisingai.Galų gale rasime ir pas sau lietuviško detektyvo meistrus.
    O esse meistrų - net per daug jau.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nežinau, ar rasime... daug mažų leidyklų sustabdė veiklą, net "Alma Littera" sumažino knygų leidybą 40 proc. Vargu bau atsiras vietos lietuvių rašytojams. Veikiau vyraus kaip vyravo bobų romanai ir visokie pseudopsichologiniai patarimai.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tai kad "Alma Littera" nesusiformavo sau ištikimų skaitytojų rato. O madingas šviežienas irgi pražiopso: pražiopsojo Coelho, Browną ar Murakamį. Vieninteliai pasiteisinę yra Wasmo ir Irvingas. Pasiliko kažkokia eklektika, todėl kai pamatai kokią jų išleistą Merdok knygą, tai mąstai, ar ne kokia apgaulė. Kalbu apie šią dieną, anksčiau buvo neblogų leidinių, pvz., esu jiems dėkinga už Fowles, Rushdie gerbėjai irgi apturėjo sau daug laimės.
    O knygų leidybą jau seniai buvo laikas visoms leidykloms apmažinti, nes kai pažiūriu Knygų mugėje, kiek prispausdinta knygų, tai tikrai suabejoju, ar jas įmanoma perskaityti - net jei skaitytų kiekvienas Lietuvos gyventojas po kelias knygas per mėnesį - kas, žinoma, nerealu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Be jokios užuojautos Bukai: patikėsiu, kad vertėjai badauja, tik tada, kai išgirsiu:

    1) nebeperkame pelių, mėginame patys jas gaudyti...
    2) nebegaudome pelių, išsikepėme smauglį...
    3) pradedame galvoti, ar ne metas pradėt gaudyt peles...

    Tada jau sakysiu: tikrai sunku nūnai vertėjams. :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. O ką Tu, Fanta, žinai, kaip mudu gyvename? :((((
    Aš visada maniau, kad pirmiausia reikia rūpintis tais, už kuriuos esi atsakingas.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Fanta žiauriai juokauja, fe.
    Aš kol gaunu atlyginimą mielai prisidėčiau prie rašytojų ir vertėjų rėmimo, nu bet nebekyla man ranka pirkti knygas, nes nespėju jų skaityti... :(

    AtsakytiPanaikinti
  14. Kad knygų, leidyklų ir vertėjų per daug - šventa tiesa. Kad gerų knygų ir gerų vertėjų ne per daug - irgi šventa tiesa. Kad išliks prasčiausios knygos ir įžūliausi vertėjai - trečia šventa tiesa.

    P.S. Šiais laikais Lietuvoje svarbiausia ne profesionalumas, o savireklama. Nerėki ant kiekvieno kampo, koks tu nepamainomas - vadinasi, esi niekam tikęs. Aš čia ne tik apie vertėjus...

    AtsakytiPanaikinti
  15. "Nerėki ant kiekvieno kampo, koks tu nepamainomas - vadinasi, esi niekam tikęs. "

    Manau, kad taip buvo ir bus ne tik šiais laikais. Ir Lietuvoj, ir bet kur. Manau, kad kitaip ir negali būti.

    Neveltui buvo mokoma: Dievas atlygins, jis įvertins. Žemiškos vertybės- tiems, kurie jų nuodėmingai siekia. O dorybingieji bus pastebėti po mirties. :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Ne, dievaži, užsiutino Fanta su savo insinuacijomis. Gerai uždirba tie vertėjai, kurie verčia žodžiu. Deja, ne visi tai gali. Mano debiutas Seime sykiu buvo ir paskutinis konsekutyvinio vertimo bandymas, nes trečią tauškalų su kažkokiu Kanados verslininku valandą ėmiau kartoti jam lietuviškus ministro žodžius lietuviškai, mat galvą ėmė skaudėti taip, kad nieko nebesupratau. O šiaip gauni 500 Lt POPIERIUJE, t.y. 400 Lt į rankas DABAR, ir kuo toliau, tuo bus mažiau, už lanką (40 000 ženklų). Į teksto sunkumą niekas neatsižvelgia. Ar Rušdis, ar patarimai, kaip būti laimingam, ar pasaka vaikams - mokama vienodai, už ženklus, ir negali rinktis. T.y., gali rinktis - imti arba ne, bet atsisakius paskui gali ir nebepasiūlyti.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Labai daug priviso jaunimėlio, kurie imasi versti už grašius ir taip dempinguoja kainas. Kokybė niekam ir nerūpi, svarbu,kad kuo pigiau sumokėti reikėtų. O paskui tie išnaudotojai atspausdina viską didelėm raidėm ir ant storo kartono, todėl pardavinėja po 50 litų. Vien dėl to man labai norisi boikotuoti tuos rypaujančius leidėjus.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Nuo durnumo vaistų nėra, ką čia bepridursi. Čia apie tą Seimo narį.

    O dar vieną klausimą turiu. Kaip manote, ar tas nesustabdomas savireklamaivymasis kada nors baigsis? Prie tokios vizuialinės saviraiškos eksponavimo plėtros galimybių?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Nežinau, VyneTu. Kol žmonės ne darbų žiūrės, o kalbų klausys, matyt, nesibaigs.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Dar labiau suklestės tautinė literatūra, pakelta į pramogų scenos aukštumas: biografinė knyga, kaip dainininkę Džordaną Butkutę mušė sugyventinis Seržas (tikrai jau parašyta); estrados šviesulio jaunojo Radži ir susenusių gerbėjų atakų istorijos (kiek girdėjau, rašoma), garsiausių dizainerių poezija... Ir niekas nežalos jaunimo sąmonės ir apskritai nežlugdys kultūros raidos - jokie užsienio autoriai.

    AtsakytiPanaikinti