2008 m. gruodžio 31 d., trečiadienis

Pamąstymai Uroboro danyse



Jau pasiekėme patį Uroboro uodegos galiuką ir vėl toliau viskas tęsis. Kalbu apie Ouroboros, senovės Graikijos ir Egipto mitinę gyvatę ar slibiną-drakoną, kuri laiko apsivijusi Žemės rutulį, nasrais įsikibusi į savo uodegą. Galima pavadinti ir Midgardsorma pagal skandinavišką visatos įsivaizdavimą.
Pranė Dundulienė lietuvių kosmologijos aiškinimuose atrado žuvies įvaizdį:
[...] mituose sakoma, kad aplink žeme yra apsivy­niojusi didžiausia žuvis, kuri laiko įsikandusi uodegą. Kai ji versis ant kito šono, jūrų vandenys apsems žemę, ir ta­da bus pasaulio pabaiga (Martyniškių k., Joniškio raj.). Ar­ba kad žemę laiko didelė žuvis. Kai ji pasens ir mirs, išslys iš danių uodega, ir bus pasaulio pabaiga [LTR 1170 / 351, Stungių k., Žagarės apyl.].
(Šioje vietoje susidomėjau žagarietišku žodžiu danys ar daniai (?), kuris, akivaizdu, reiškia žiotis. O lietuvių kalbos žodyne net neįtrauktas toks žodis.)
=
Taigi tikėkimės, kad toji žuvis dar nenuseno ir ant kito šono nesivers, todėl galime pradėti naują ciklą ir gyventi taip pat, kaip iki šiol, tačiau vis po truputį keistis, nes laiko didžiausia dovana yra patyrimas ir akiračio išplėtimas.
Dabar išdėstysiu savo pasikeitimus šiame virtualiame pasaulyje. Laikau tai viena iš dvasinio gyvenimo sričių, nes virtualybėje tikrai nemaišo buitiniai rūpesčiai, neapgaudinėja išorinis blizgesys ar blankumas, nedaro įspūdžio turtai ir valdžios galios.
Išsigrynina žmonių santykiai, tačiau tas apnuoginimas visgi parodo, kaip smarkiai mes priklausome nuo bendravimo saitų. Matyt, tai ir lieka didžiausia žmogaus išskirtinybe visame gamtos pasaulyje, kai dėl santykių su kitu žmogumi jis gali paaukoti ar sugriauti viską. Tarpusavio bendravimas įneša daug sumaišties į žmonių gyvenimą. Neveltui visokie filosofai ir teologai agituoja už visišką nusišalinimą ir meditaciją vienumoje. Na, bet tai gali įgyvendinti tik labai pavargę, nusivylę ar priešingai - turtinga dvasia apdovanoti žmonės. Kiti lieka suktis šiame aistringame pasaulyje ir patirti įvairiapusius jausmus.
Šįmet mano dvasiniame pasaulėlyje įvyko šioks toks perversmas. Panašiai pajutau didžiulį virtualaus pasaulio atradimą prieš kokius septynerius metus, kai pamačiau, kad internete galima bendrauti su visiškai nepažįstamais žmonėmis ir atrasti juose įdomių minčių, įsivaizduoti juose visas norimas savybes. Bendravimas pašnekesiais tęsėsi gana ilgai, per mūsų forumo svetainę, kurioje įsitaisiau ilgam ir ištikimai, perėjo gausybė personažų, viskas vyko su pirmą kartą patiriamomis aistromis, kurios liepsnojo kaip kokiame filme: pažinimo džiaugsmas, nusivylimo ir įsiskaudinimo gėla, simpatijas keitė antipatijos ir atvirkščiai, jausmų paletės varijavo nuo pavydo iki susižavėjimo, nuo draugiškumo iki intrigų. Taip, tikra žmogiškųjų silpnybių ir privalumų pažinimo mokykla buvo tas forumas...
Atrodo, kad patyriau viską, nes palaipsniui bendravimas pradėjo kartotis. Pasijutau kaip namų šeimininkė, kuri visą gyvenimą gyveno savo namiškių ir svečių džiaugsmais ir nuoskaudomis, o galų gale vaikai išaugo ir paspruko iš namų, o svečiai beateina tik firminio pyrago pavalgyti. Ir tada aš - toji namų šeimininkė - pradėjau po truputį dairytis aplinkui. Pamačiau, kad per tuos metus virtualus pasaulis labai išsiplėtė ir paįvairėjo. Atsirado daug žmonių, kurių nereikia mandagiai kalbinti - jie šneka patys ir skelbia savas mintis nesidrovėdami, nes supranta, jog kiekvienas žmogus gali būti įdomi asmenybė. Taip ir yra!
Taigi pasikėliau ir puoliau į naują pasaulį. Įdomu. Nepaprastai džiaugiuosi atradusi man įdomių tinklaraščių. Kaip perliukai moliuskuose, tereikia tik nerti į vandenyno gelmę ir tarp gausybės jo turtų susirasti tai, kas gražiausiai tavo akyse žiba. Ieškosiu ir toliau, man rūpi :)
Norisi tuos įdomiuosius autorius ir palaikyti, ir pašnekinti. Todėl palikinėju komentarus, gal ir nelabai jie vykę, bet vis galvoju, kad reikia prisistatyti žmogui, jei jau juo domiesi. Prisistatau irgi ne kaip blankus vardas, o bandau prisistatyti per šį tinklaraštį. Jame dalinuosi savo mintimis ir pomėgiais. Dėkoju tiems, kurie parodo dėmesį mano kokiam nors pasamprotavimui.
Man patinka tas naujai atrastas pasaulis!

8 komentarai:

  1. Tikiuosi ir manęs nepamirši...
    Uroborai šiaip irgi man patinka. Mistiniai tokie...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuoširdžiai sveikinu su mielais vitualiais pokyčiais, pojūčiais ir atradimais! Kartu ir su Naujaisiais Metais! :)

    P.S.Nesitikiu tiek daug, kaip Troy, nes, matyt, dar neturiu jokio blogo ... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Troy naujienas čia labai patogu sekti - specialus mechanizmas primena, kad jau laikas ten apsilankyti :)
    O štai Tavo, Almansorai, kelių nesuseksiu (ypač kai taip mėgsti keisti vardus ;)). Suprantu, kad blogo užvesti neleidžia įtemptas darbo ritmas, bet juk galėjote prisirašyti Mėnulijoje, dabar, pavyzdžiui, galėtum ten paskelbti savo nuomonę apie David Suchet.(Geresnio Puaro nė negalėčiau įsivaizduoti. Ir dabar, kai pradėjo rodyti Puaro, tik mąstau, ar čia nauji pastatymai, ar rodo iš senų, tik nieko neprisimenu :D. Na, bet jį galiu žiūrėti ir šimtą kartų.)
    Nesupratau jūsų ignoro to blogo atžvilgiu, nes Fanta ir dekoracijas gražias sukurpė, ir daug medžiagos privilko, kad nebaidytų tuštuma. Juk yra daug blogų (ir net visai įdomių) kuriuos veda ne vienas žmogus, o keliese. Kuris turi laiko, tas ir parašo. Žinoma, gyvas pokalbis ten praktiškai jau nebe labai gaunasi, bet juk ir šiaip numirė tie gyvi pokalbiai, nes visi pamatė, kaip jis atima daug laiko, o kuo toliau, tuo labiau visi pritrūksta to laisvo laiko...
    Vakar ištraukiau tokią kinietišką patarlę (kažkodėl angliškai, bet gerai, kad ne kiniškai :D ):
    Be not afraid of growing slowly, be afraid only of standing still.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip miela, kad kai kas nesikeičia. Tu išlieki Vilnie ta pačia žavia šeimininke, kuri geba p(r)akalbinti kiekvieną. :)
    Todėl labiau norisi rašyti čia, kad ir apie David Suchet Puaro. Nors gal apie jį vėliau. :) Nors pala, trumpai. Man pasirodė, kad tai vienos iš anksčiausių serijų, nes D.Suchet man pasirodė gana jaunyvai. :) Sutinku, jis genialiai vaidina Puaro! Nors ir P.Ustinovas man patiko.

    Nesupratau, jokio idant ignoro iš mano pusės nėra. Gal čia truputį smulkiau paaiškinsiu.
    Manau, kad vasaros pradžioje man atkris reikalas, kuris dar papildomai "valgo" laisvalaikį ir aš galėsiu padirbėti savo akiračio plėtros ir blogo reikalais: ar Tavo paminėto, ar galbūt ir savojo. Nelabai, prispažinsiu, ir gaudausi bloguose. :(
    Ten reikia irgi registruotis, ar kaip?

    O dėl švelnučio priekaišto dėl keičiamų vardų parašysiu atskirai. Galbūt tenai, jei išmoksiu registruotis. :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mėnulijoje pirmąjį kartą užregistruoja Fanta. Užtai jis ir prašė visų parašyti jam į emailą. Nes jam reikia gmail account'o, kad galėtų suteikti visas autoriaus teises. T.y., jis visiems suteiks vienodas teises, kad galėtumėte ne tik komentarus rašinėti (šituos gali bet kas), bet ir pranešimus skelbti. Su gražiais paveiksliukais :) Aš, pvz., jau turiu tokias teises.
    Ustinovas man žaviausias buvo "Topkapyje". Jau sakiau anksčiau forume, kad tokį įsivaizduoju Trojų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Atleiskite už durną klausimą, bet kaip galima sužinoti Fantos emailą?
    Ar parašyt į Mėnulijos PM?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Siūlau atidžiai perskaityti šį Fantos pranešimą Mėnulijoje: Dėl bendradarbiavimo

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na taip, nuo žioplumo vaisų nėra... Visgi ačiū, kad pirštu bedei! :)

    AtsakytiPanaikinti