2008 m. gruodžio 25 d., ketvirtadienis

Stebuklinių filmų vakarėlis

Kalėdoms visada gaunu dovanų net iš visai prastų TV kanalų. Kaip bebūtų, bet gerą stebuklinį filmą vaikams kuri nors televizija įstengia parodyti, nors ir prifarširuotą reklamų su automobiliais ir viską išgydančiu jogurtu. Iki šiol geriausiu filmu man lieka "Kapitonas Kablys" ir tobulėjant filmų kompiuterizacijai jau akivaizdu, kad šios kategorijos filmai darosi panašūs į gerai nupieštus animacinius vaizdelius, bet vis tiek traukia pažiūrėti.






Filmas apie Harį Poterį yra antrasis iš serijos, pernykštį aš jau beveik užmiršau, nors ir buvo gerai parinktų veidų ir efektingų triukų. Pirmiausia krito į akį, kad berniukas Danielis Radcliffe nuo pirmosios serijos smarkiai paaugo, subrendo, ir siekiant išlaikyti tą patį, kaip atrodė iš pradžių, sėkmingai parinktą Hario Poterio veidelį, buvo imtasi įvairiausių grimavimo triukų. Kiti du vaikai, kaip labiau tipažiniai veikėjai, galėjo paspekuliuoti įvairiomis grimasomis, todėl buvo žavesni, o Danieliui teko vaidinti vaikišką supermeną, todėl nuobodžiai vienoda poza.



Man, žiūrėjusiai abu filmus vieną po kito paeiliui, labai išryškėjo Rowling paviršutiniškumas prieš Lewiso išmintį. Nors abu pasakoja apie vaikų pasipriešinimą piktųjų burtininkų kėslams užgrobti valdžią ir skriausti pasakiškų vietų gyventojus, tačiau Rowling pasakojimas atrodo technologiškai išradingesnis, o todėl turiniu skurdesnis. Lewis pasakojimas turi aiškią alegorijos aurą, todėl kiekvieną skaitytoją, nepaisant jo gyvenimiškos patirties, skatina pamąstyti ir apie savo dvasines vertybes ar trūkumus.

Lyginu knygų autorius todėl, kad filmų techninis lygis daugmaž vienodas, todėl, nors ir neverta jų vadinti ekranizacijomis, tačiau leidžia palyginti pačių pasakojimų įtaigumą, gilumą ir jautrumą.


Taigi, "Narnijos kronikos" nugalėjo, nors tikri Lewiso knygų gerbėjai niekada nesutiktų šio filmo vadinti geriausiu. Aš nesu Lewiso gerbėja, nes mano laikais niekas jo knygų nedrįso leisti, matyt dėl, kaip sakoma, akivaizdžios krikščioniškumo propagandos, o tokias istorijas, kad jos tikrai giliai sujaudintų, pirmą kartą reikia perskaityti vaikystėje.
Tačiau net po šio mano vertinimu neblogo filmo pasiieškojau internete anksčiau statytų filmų vaizdelių, nes taip norisi to gero paprastumo, kai pagrindinis vaidmuo tenka pasakojimui, o ne spec.efektams ir grimui (nors ir įvertintam Oskaru ;)).

Mr. Tumnus (Panas) prieš 25 metus ir dabar:





























Narnijos išvaduotojai tada ir dabar:

5 komentarai:

  1. Aš vakar irgi žiūrėjau stebuklinius filmus. Dieną- "How to Lose Friends & Alienate People". O vakare- iš TV3- "Pirmasis riteris".

    Tas pirmasis, kur dieną, buvo visai simpatiškas. MAloni nebloga komedijėlė. Kalėdinis filmukas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O šiandien ketinu žiūrėti kanalą MEZZO. Seną 1939 m. mjuziklą su Širle Templ: "The Little Princess".
    Kažkur apie šeštą vakare, ar pusę septynių... neatsimenu dabar tiksliai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Panašiu laiku - 18.45 per LTV2 - "Tas beprotiškas(3) pasaulis". Mačiau tik gūdžioje paauglystėje. Sakau, gal reiktų pažiūrėti subrendusiu žvilgsniu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na ir kaip šis filmas subrendusiu žvilgsniu? Žinoma, jeigu galėjote pažiūrėti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Viską pažiūrėjau, pirmiausia - ačiū Fantai, kad nurodė tą "Mažąją princesę" su Širle Templ. Nelabai rengiausi žiūrėti, nes mačiau vėlesnių tos "Mažosios princesės" ekranizacijų, bet visgi susiviliojau legendiniu vardu ir įsitikinau, kad mažoji Širlė Templ iš tikrųjų buvo vunderkindė - žavi talentinga mergaitė. Kadangi tais laikais kompiuterizuoto kino dar nebuvo, tai mergaitė stebuklų nedemonstruoja, tik gerai jaučiasi prieš kamerą, tuo ji ir puiki :)
    O Kramerio filmą pažiūrėjau subrendusiu žvilgsniu ir supratau kai ką daugiau. Tada, atsimenu, niekaip negalėjau suprasti, kodėl tas filmas toks geras, toks puikus, lyg ir normali satyrinė komedija, kodėl gi kinokritikai taip gyrė tą filmą tada? Aš, mat, tada dar nebuvau politiškai subrendusi, ir nesupratau tų vietų, kur pašiepė korumpuotą amerikonišką valdžią. Man tada vienintelė filmo siunčiama žinia buvo, kad žmonės gobšūs iki kvailumo arba tik kvailiai gali būti tokie gobšai. Dabar mačiau, kad filmo kūrėjai stengėsi satyrą nukreipti į visą sistemą. Tai mat kodėl sovietiniai kritikai taip žavėjosi tuo filmu :)
    O šiaip - maloniai pažiūrėjau, nes visos satyros galioja net mūsų lietuviškai kasdienybei, tai, galima sakyti, filmas aktualumo neprarado ;):)

    AtsakytiPanaikinti