2008 m. lapkričio 2 d., sekmadienis

Secret Obsession (II)

Tam tikra slapta manija iš tiesų apsėdo mane.





Viskas prasidėjo nuo būtino pasivaikščiojimo Frankfurto aerouosto DutyFree parduotuvėje. Ten vaikščioti būtina, nes daugiau nėra ką veikti belaukiant lėktuvo, ir jokiu būdu nepatartina laukti laukiamojoje salėje prie įsodinimo vartų. Nes pastaruoju metu labai madinga tuos vartus kaitalioti - priešpaskutinį kartą kai laukiau, per pusvalandį spėjo paskelbtą vartų numerį pakeisti tris kartus. Geriau jau eiti į vartus, kai paskelbia įsodinimą, ne anksčiau.


Taigi tame DutyFree kaip ir geroje Maximoje būna naujų prekių prezentacijos. Potencialūs pirkėjai gaudomi už skvernų ir jiems siūloma susigundyti tipinėmis DutyFree prekėmis - degtine ir kvepalais. Kaip visada į reklamines akcijas reaguoju alergiškai, todėl paprastai neužkliūnu. Bet praeitą kartą nepastebėjau ir įpuoliau prezentuojančiai merginai į glėbį. Gavau išuostyti kvepalų ir pasitraukiau su iškvėpinta kortele, ant kurios aukso raidėmis buvo išraityta "Secret Obsession". Įbrukau tą kortelę į rankinę - papuolė tarp skaitomos knygos puslapių.

Toliau juk viskas aišku, ar ne? Skaičiau knygą su didėjančiu malonumu, nes jau ją atsivertus padvelkdavo damos elegancija, kurią uoslei kūrė iškvėpinta kortelė, o jausmams - Sei Šionagon pasakojimas. Darėsi aišku, kodėl ponia Šionagon, rašydama laiškus, labai skrupulingai rinkdavosi popierių. Ji net kelis kartus išsitarė, kad neturėdama parengto tinkamo popieriaus, atsakymą parašydavo ant lotoso žiedlapio. Skaitytoją reikia nuteikti imliai nuotaikai - tam panaudojami spalva, kvapas, simboliai, - ir tik tada galima tikėtis, kad tekstą jis perskaitys tinkamai įsijautęs.

Eksperimentą tęsiau toliau: Jane Austen romaną jau skaičiau su Jasmin Noir. Atitiko puikiai. Jei iki Jasmin Noir tą knygą skaičiau vangokai, gal net atitolusi, tai po saldaus ir tuo pat metu sarkastiško dvelktelėjimo Jane Austen pasakojimo maniera man tapo suprantama ir artima.

Bijau, kad tokius derinius galima naudoti tik skaitant moterų parašytus tekstus. Su vyriškais man nieko nesigavo. Gal net atvirkščiai. Deja :-)




Reiks dar išbandyti ponias Laurą Sintiją ir Renatą. T.y. reikia susirasti kvepalų jų tekstams skaityti:

Laura Sintija Černiauskaitė.


Benedikto slenksčiai













Renata Šerelytė
Mėlynbarzdžio vaikai






7 komentarai:

  1. Vyriškus romanus turėsi kvėpint realesniais daiktais.
    Pvz.:

    Jeigu kada nors imsies skaityti Baltušį- įdėk tarp puslapių ploną griežinėlį kindziuko. (Nelietuviams paaiškinu: šis žodis yra sinonimas valdiškam žodžiui "skilandis")

    Jei teks skaityti Kunčiną- truputį sulaistyk knygą alumi. Bet iškart nepulk skaityti- padėk dviem dienom, kad truputį prarūgtų.

    Parulskis... Priklauso gal nuo knygos. Su "3 sekundėm" labai paprasta- reiks tik susirasti kuo prastesnio batų tepalo. Turguje turėtų dar pasitaikyti kokio nors sovietoidiškai dvokiančio. Su "Dorifore"- sudėtingiau. Nežinau. Pati sugalvok. Prakaitas gal. O gal užteks rudeninio sudžiovinto klevo lapo.

    Grajauskui, žinoma,- rūkyta žuvis. Gal ir džiovinta gali būt. Voblos uodegytė tarp puslapių. Visai miniatiūrinė, nes knygutės mažos.

    Kitus pavyzdžius palieku susigalvoti jums.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dar gali priminti,kad Remarką reikia skaityti aplaistytą kalvadosu :)
    Bet ką daryti su visokiais Melnikais? Skaitau ir girdžiu ausyse balsą su slavišku akcentu. Bet akcentas inteligentiškas, net su pretenzijomis apsimetinėti pusbroliu, todėl vodka netinka. O tas pusbrolis buvo sausas ir bekvapis :(

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atrodo, neužilgo gims nauja profesija - literatūros parfumerio ar panašiai:). Svarbiausia, atradimas padarytas, o jau kaip jį panaudoti, bus kas sugalvos.
    Nenustebčiau, jei koks "gyvenimo treneris" panaudotų savo arsenale...

    AtsakytiPanaikinti
  4. @viz3
    Manau, kad "atradimą" reiktų pritaikyti mokyklose, kad mokinukės su mažesnėmis kančiomis galėtų įveikti privalomąją lektūrą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pamažu ryškėja švietimo reformos metmenys!:)
    Pabandysiu įnešti ir savo kuklų indėlį - jei matematikos vadovėly vietoj "iš miesto A į miestą B greičiu X ..." būtų uždavinys "serveryje A yra 4GB dydžio XXX filmas. Jūsų interneto sparta 120kB/s. Tėvai grįžta po 4 valandų. Ar spėsite parsisiųsti filmą?" - turėtumėm neblogų matematikų!
    Hm, gal tikrai ta matematika įdomi...? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Liuks mintis! :)
    Tikrai nusipelno atskiro posto kokioje nors judrioje blogų sankryžoje. Verta platinimo. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ką ten blog'ai... Va, vyriausybę tuoj formuos. Gintaras Steponavičius gal kaip tik ieško kūrybingų ministerijos sekretorių?

    AtsakytiPanaikinti