2008 m. lapkričio 25 d., antradienis

Muštras ir disciplina

Tik tokios priemonės skatina kurti. Jei koks tipas pasakoja, kad jam kūrybai trūksta laisvės - netikėkite, apsimetėlis toks yra. Nes žymiausi pasaulyje paveikslai, operos ir romanai buvo sukurti vykdant užsakymą, bandant prasimanyti pinigų skoloms apmokėti.

Vis atkreipdavau dėmesį į kokį amerikiečių rašytoją, atvirai pasipasakojantį, kaip pagal grafiką jis rašąs knygas. Reikia, nes kiekvienų metų tokio ir tokio mėnesio tokią ir tokią dieną turi pasirodyti jo naujas romanas. Jei patingės ir nespės tai datai, tai skaitytojai paprasčiausiai susidomės kitu rašytoju, o šitą užmirš.

Atrodo, kad ir lietuvių rašytojus to išmokė knygų leidėjai. Stebiu, kaip svarbiausiu leidėjams metu - prieš Kalėdas - vienas po kito pilasi nauji lietuvi6ki romanai. Jau minėjau Lauros Sintijos Černiauskaitės ir Renatos Šerelytės naujuosius kūrinius, o šiandien knygyne pačiupinėjau Paties Parulskio Romaną.

Sigitas Parulskis
„Murmanti siena“


Metai: 2008
Puslapių skaičius: 373
Kalba: lietuvių
Įrišimas: kietas


Viršelis - irgi įvykis beveik iš Maldžio galerijos.

5 komentarai:

  1. "Viršelis - irgi įvykis beveik iš Maldžio galerijos."

    Kas būtų Sauka be Parulskio. Nieks jo ir nežinotų, išskyrus saujelę maniakų-parodų lankytojų. (O ir tie dauguma į Sauką žiūri ne itin pagarbiai, vadina jį visaip..)
    Dabar gi prie tos saujelės prisideda dar ir sauja skaitančių knygas maniakų. Jau padvigubėja Saukos paveikslus mačiusių. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O anotacijoje apie knygą neparašyta nieko.
    Ką, teks rizikuot imtis skaityt aklai??

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žurnalas "Veidas" rugpj82io m4n. ra64:
    Padėtis lietuvių prozos fronte
    Spaudai rengiamos lietuvių autorių knygos
    ......
    Sigitas Parulskis. "Murmanti siena". Romanas ("Baltos lankos")
    Juozas Šikšnelis. "Mirties varos". Romanas (Rašytojų sąjungos leidykla)

    Pernykščiame LM gali panagrinėti tokį Kultūros ministro įsakymą, kuriame yra ir toks punktas:

    1.3.80. rašytojui Juozui Šikšneliui parašyti ir išleisti 2 knygas: psichologinius romanus „Įvykių horizontas“, „Atrišti ir užrišti“, pradėti rašyti romaną „Mirties varos“; parengti išsamią 25 m. kūrybinio darbo skulptūrų parodą.

    Buvo liepta kada? Pernai.
    Panašu, kad Šikšnelis buvo apsileidęs, įsakymo neįvykdė. (O stipendiją, turbūt, vis tiek sėkmingai pragėrė).

    Tame įsakyme yra daug pavardžių, aš viską skaityti tingėjau. GAli pasinagrinėti, jeigu nori, gal ką dar rasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Fanta, dėl ministeriškų įsakymų:
    - visų pirma: nemanau, kad ministerijos stipendijų apiforminimus galima būtų įvardinti muštru. Pinigai ten skiriami už paraiškas, o ne už rezultatus. Todėl, kad, kaip sakė Vanagaitė Donskio laidoje, ministerijos polititika yra lesinti paukštelius, kad neleistų visiškai jiems išmirti, tačiau tik trupinėliais. Muštruoja leidyklos, nes joms rūpi verslas ir pelnas. O tokie dalykai yra daug galingesni už kultūrą. Man įdomu, kiek dar laiko gamins pinigus iš Jurgos Ivanauskaitės - sprendžiant pagal viską, kitoms Kalėdoms turėtų pasirodyti kokie nors "pomirtiniai užrašai". Nes dabar į tą storą knygą sudėjo tiek visokių klasiokų ir praeivių atsiminimų, kad turbūt jau nebus ką atsiminti. Nors... atmintis juk toks dalykas - kuo daugiau praeina laiko, tuo daugiau galima atsiminti :)
    Beje, leidyklų verslingumo įrodymas: staigiai perleista šiųmetinio Nobelio laureato Leklezijo "Dykuma". Staigiai :)

    - antras dalykas: tas ministeriškas įsakymas visgi nurodė Šikšneliui "pradėti rašyti romaną "Mirties varnos" iki 2008 m. sausio 1 d.". Žmogus iki 2008 pabaigos ne tik pabaigė, bet gal dar ir išleis. Todėl galima teigti, jog yra ir labai paklusnių šio įsakymo vykdytojų. Jau nekalbu apie Laurą Sintiją: jai įsakyme buvo nurodyta iki 2009 sausio 1 d. "rinkti medžiagą romanui "Benediktas išeina pasivaikščioti", o ji jau tą knygą turi išleistą :)
    Taigi toliau stebiuosi mūsų autorių disciplinuotumu, o dar labiau - leidyklomis, kurios sugebėjo tuos autorius taip išauklėti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O ko jūs stebitės Sauka ant murmelės viršelio? Parašyta gi , kad įrišimas bis kietas. Sauka ir yra kietas.
    Šikšnelis toliau stebina, su viena ranka ir tokiu įdomiu veidu...

    AtsakytiPanaikinti