2009 m. liepos 16 d., ketvirtadienis

Gramatiniai džiaugsmai

Portale alfa.lt randu paskelbtą BNS informaciją: Seimas padidino baudas „zuikiams“ . Susidomėjau šia informacija, nes jau seniai pastebėjau, kad žmonės mielai duoda kontrolieriui 10 litų, net nesiginčija, vadinasi, du-tris kartus per mėnesį (maksimum! - tiek kai kuriais mėnesiais patiriu patikrinimų kiekvieną dieną važinėdama į darbą ir atgal autobusais bei troleibusais) taip pabendrauti su kontrolieriais labiau apsimoka, nei pirkti mėnesinį bilietą už 75-110 litų.
Kadangi BNS labai griežtai įspėja taip:
Citata:
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama


tai cituoti kaip ir negaliu nieko, nors ši BNS žinutė man sukėlė kai kurių klausimų. Tiesa, mačiau, kad komentatoriai jau vieną iš tų klausimų aptarinėjo:


Citata:

Skimas 2009-07-15 20:03
"Jeigu keleiviai važiuos įsigiję bilietą su nuolaida, tačiau nepateiks tokią lengvatą suteikiančių dokumentų, jiems grės bauda nuo 20 iki 40 litų. Keleivių važiavimas be bilieto arba įsigijus bilietą su nuolaida, neturint teisės į tokią lengvatą, užtrauks baudą nuo 60 iki 100 litų." Idomiai skamba nepateikus lengvata sauteikianciu dokumentu 20-40, o nusipirkus bilieta su lengvata ir neirodzius lengvatos 60-100 lt. - nematau skirtumo. Sakysiu turiu lengvata, bet neturiu pasiemes dokumento - kaip baus - kalte tai jie turi irodyti... Eilinis istatymas nedabaigtas, ir ka tie seimunai ten veikia?

to Skimas 2009-07-16 07:01
lieps atnešti pvz., pensininko pažymėjimą po dviejų valandų


Iš pradžių pamaniau, kad žurnalistai, kaip jau įprasta, tiesiog nemokėjo nurašyti. Bet ne, tikrai tose Adm.teisės pažeidimų kodekso pataisose taip pasakyta:

142 straipsnis. [...]

Keleivių važiavimas keleivinėmis kelių transporto priemonėmis įsigijus važiavimo bilietą su nuolaida, tačiau nepateikus reikiamų dokumentų, patvirtinančių teisę į transporto lengvatas, –
užtraukia baudą nuo dvidešimties iki keturiasdešimties litų.
Keleivių važiavimas be bilieto keleivinėmis kelių transporto priemonėmis arba važiavimas įsigijus važiavimo bilietą su nuolaida, neturint teisės į transporto lengvatas, –
užtraukia baudą nuo šešiasdešimties iki vieno šimto litų.

Taigi, dėl formulavimo čia tik būtų klausimas Šedbarui, o praktiškai tai turbūt reiškia tai: jei su lengvatiniu bilietu pagautas keleivis iš karto sutinka sumokėti kontrolieriams 20 litų baudą, tai reikalas tuo ir užsibaigia, o jei visaip spardosi, tai mokės 40 litų baudą, jei po tyrimo paaiškės, kad teisę į lengvatą jis turi, tik neturėjo pažymėjimo, arba 100 litų išieškos anstolis, jei pagal jokius kriterijus nepakliūna į lengvatininkų eiles. :)


A, bet atradau ir blogai žurnalistų nurašytą informaciją. :)

Surizikuosiu ir pacituosiu: "Už atsisakymą sumokėti už važiavimą taksi arba už taksi iškvietimą, nustatyta bauda nuo 60 iki 100 litų.". Čia jau gauname gramatinę painiavą (apie sintaksės klaidas jau nešneku :)) - galima suprasti ir taip: bauda už taksi iškvietimą nuo 60 iki 100 litų.
Kodekso pataisose suformuluota taisyklingai:

Atsisakymas sumokėti už važiavimą taksi arba už taksi iškvietimą –
užtraukia baudą nuo šešiasdešimties iki vieno šimto litų.

Tai yra: atsisakymas sumokėti už taksi iškvietimą gali užtraukti baudą 60 iki 100 litų. Tiesiog šiuo atveju "arba" aiškiai išskiria dvi žodžių grupes su vienodais linksniais, o žurnalistiniame atpasakojime trys žodeliai "už" su vienodais galininko linksniais suteikia daug interpretacijos džiaugsmo :)

2 komentarai: