2008 m. gruodžio 9 d., antradienis

Vienas klausimas

1) Paskaičiau, kad Małgorzatos Szumowskos filmui „33 gyvenimo scenos“ („33 sceny z życia“) Lokarno filmų festivalyje davė Didijį prizą. (žr. Szumowska królową Locarno)
2) Prisiminiau I.Keidošiūtės dokumentinį filmą apie šiųmetį Gdynės filmų festivalį. Šiame festivalyje buvo rodomas šis Šumovskos filmas, jį geriausiu išrinko kritikai, nors žiuri Didijį prizą atidavė kažkokia melodramai "Mažoji Maskva" („Mała Moskwa“). (žr. 33-iajam Gdynės lenkų vaidybinių filmų festivaliui pasibaigus).
3) Gdynės festivalyje gerai buvo sutiktas ir Kasios Adamik debiutinis filmas „Benamių stadionas“ („Boisko bezdomnych“) . (žr. Teigiama Gdynė) Nežinia, ar dėl to, kad Kasia - Agnieškos Holand dukra, ar kad filmas apie iš bomžų sukomplektuotą futbolo komandą tikrai stiprus. Keistajame realiame - ne filmų - pasaulyje, pasirodo, iš tikrųjų vyksta pasaulio benamių futbolo čempionatai...
Taigi, iš keturių paminėtinų Gdynės festivalio filmų du buvo pastatyti moterų.
4) Rusai į oskarines nominacijas šįmet išrinko Annos Melikian filmą "Undinė". Aišku, kad Sandanso nepriklausomojo kino festivalyje A. Melikian „Pasaulio kino“ kategorijoje buvo apdovanota už režisūrą. Berlyno kino festivalyje gavo FIPRESCI prizą. Kinotauro festivalis nesiskaito, nes rusiškas. Fanta prirankiojo ir liaudies atsiliepimų: "Rusalka" man patiko.
5) Sandanso kino festivalyje už "Užšalusią upę" (Frozen river) buvo apdovanota režisierė Courtney Hunt. Aplamai šita "Upė" jau turi 14 apdovanojimų iš visokių Hamburgo ar Nantaketo festivalių, o Fanta, pavartęs JAV kinokritikų apdovanojimų sąrašą, burba: Dar tuose sąrašuose įdomūs pavadinimai "The Visitor", "Frozen river". (žr. Prizai, nominavimai)
6) Lietuviškojo kino prizas Sidabrinė gervė už geriausią vaidybinį filmą įteiktas Kristinai Buožytei, už filmą "Kolekcionierė". Režisierė pasakoja Lolitos S. laidoje apie savo planus: važinėjimai po įvairiausius kinofestivalius su "Kolekcioniere" labai praplėtė akiratį, dabar ji kurs psichologinį trilerį.
Klausimas toks: quo vadis?

14 komentarų:

  1. Kas vėl užkliuvo? Privardinai krūvą bobiškų pavardžių- reiškia, užkliuvo, kad vien bobos prizus visokius gauna. Seksistinis išpuolis tuščioj vietoj, nepalaikau.
    Dar pasakysi gal, kad ir mūsų Kultūros ministerija irgi negražiai daro, skyrė keturias Valstybines premijas moterims, ir tik dvi- vyrams. Ir tai dar neaišku, kokiems. Gal negeriantiems.

    Negalima šitaip samprotauti, pas mus dabar tolerancija ir lygios teisės. Jeigu joms taip visko reikia- lai turisi, kiba gaila.

    Kas čia jums pasidarė vienu metu: "Gyvenimo stebėtojas" seksištiškai aimanuoja, Tu kiek kitokiu būdu, bet irgi... Gavėnios sindromas reiškiasi gal?

    Tarp kitko, Italijoj vakar buvo išeiginė. Bo šventė tokia buvo, festas. Nekalto prasidėjimo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Beje, žvilgterėjau į tą straipsniuką ir truputį apsiraminau. Vis tik tiesą sakei, kad nemoki skaityti lenkiškai, o tai jau buvau suabejojęs...

    Vienos smulkmenos nesupratai. Locarno festivalyje "Grand Prix della cittģ di Locarno" duodamas už ANTRĄ vietą. Nugalėtojui duodamas prizas vadinasi "Auksiniu leopardu" (Leopardo d'oro, Grand Prix del Festival).

    ( http://www.imdb.com/Sections/Awards/Locarno_International_Film_Festival/awards_summary )

    Taigi, Šumovska ten buvo antra. (Tame straipsnelyje rašoma, kad iki pirmos vietos pritrūko vieno balso)

    Pirmasis buvo meksikietis Enrique Rivero su filmu "Parque via".

    Smulkmena, bet gal kartais būtum norėjus žinot...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ne, šitą aš mačiau, Fanta. Kad Gran pri, o ne leopardas. Kad leopardui gauti pritrūko vieno balso. Ir dar mačiau, kad tai pirmas didelis lenkų kino laimėjimas po 14 metų, kai Berlyne buvo apdovanotas Kieslovskio filmas. Ir klausimas mano toks: kur dabartiniai vaidos ir kieslovskiai, zanusiai ir žalakevičiai, vabalai ir antonioniai, feliniai ir bergmanai, eizenšteinai ir tarkovskiai?????

    AtsakytiPanaikinti
  4. vaidos ir kieslovskiai, zanusiai ir žalakevičiai, vabalai ir antonioniai, feliniai ir bergmanai, eizenšteinai ir tarkovskiai galėjo ramiai reikštis, kai moterys žinojo savo vietą ir prisilaikė jos. Kai jos buvo marlenėmis ditrich, bridžitomis bardotkėm, beatom tyškevičiūtėm, vaivomis mainelytėmis.

    Kai pasirodė ryža strazdanota Oželytė- buvo pirmas ženklas. Tada dar nesupratom, kuo tai baigsis.

    O ko norėt iš kino, jeigu mūsų tankams ir fantomams tuoj ims vadovaut švelnioji dailioji Raselė... Svieto pabaiga, sodoma ir gomora. Geruoju tai nesibaigs.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pasiraau po paskutiniu tekstu.Sodoma.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Su tais bomžų futbolais ne viskas taip jau paprasta. Ten įvairių žmonių būna, pvz. Lietuvos komandoj žaidė ir verslininkai. Tiesa, aksčiau turėję bėdų dėl alkoholio...
    fanta, o kuo blogi negeriantys vyrai? Jie gi gali parvežti namo, jei kas. Jie netgi ir žmonai prie ūkio padėti, kol pats sėdi kokioj knaipėj:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Bet jūs, ponai Fanta ir Troy, mėgstate maskuoti subliuškusią vyrišką garbę. Moterys, mat, per daug aktyvios :)
    Moterys imasi darbų, kai mato, kad niekas jų nepadaro. Jau tenka pačioms ir namą pasistatyti, ir medį pasodinti, ir sūnų užauginti.O kai mūsų tankams ir fantomams pavadovavo nunykęs restauratorius ir žmogelis su varle ant kaklo, kurie pripirko lėktuvų, o paskui išsiaiškino, kad neturi, kur jų laikyti, kai kiekviena moteriškė prieš pirkdama pirmiausai galvoja, kur pastatyti, kaip atrodys, ar praktiška... Ech...

    AtsakytiPanaikinti
  8. @viz3
    Tai ir lietuvių bomžų futbolo komanda dalyvavo tame čempionate? Gal ir krepšinio tokie čempionatai vyksta? Manau, kad prasigėrusių krepšininkų daugiau turime nei futbolininkų :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. "...mėgstate maskuoti subliuškusią vyrišką garbę. "
    Hm. Tai kad... Lyg ir nepadoru būtų. Nemaskuot. Mes juk ne exhibicionistai. Ir net ne fliuksininkai. Lyg ir.

    AtsakytiPanaikinti
  10. O kodėl kai moterų saviraiška mene, moksle ir politikoje įgavo tam tikrą mastelį pačios moterys pradeda tuo stebėtis?! Ganėtinai paradoksaliau būtų, jei taip nebūtų! Daugiau gi galimybių šiame laikmetyje moterims. Kad ir demografinė įtaka: senstančiose Europos šalyse moterų dauguma, taigi ir vartotojų dauguma. Toliau įtakoja ir įvairiaplanis lyčių lygiateisiškumas. Manau,kad esant ryškiems proporcijų skirtumams, tai labiau didina moterų konkurencingumą kokybine prasme. Taigi ženklus moterų antplūdis mene sietinas su geresnėmis konkurencinėmis sąlygomis. Ir su puikiais mokytojais, beje, dauguma atvejų, vyrais! :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Gerbiamas Almansorai, matosi, kad turite prieškalėdines atostogas, tai atrandate laiko pareikšti įdomių minčių ir interneto erdvėje.
    Džiaugiuosi dėl to, bet visgi Tamstos teiginiuose įžiūriu tam tikrų prieštaravimų, leiskite pasiginčyti. Sutinku su teiginiu "senstančiose Europos šalyse moterų dauguma, taigi ir vartotojų dauguma". Turbūt visada taip buvo, ypač tais laikais, kai riteriai laiką leido kryžiaus žygiuose ir kitose pramogose. Tačiau noriu atkreipti Tamstos dėmesį į tai, kad vartotojas nėra kūrėjas. Tai visiškai priešingi reiškiniai, vartotojai nemoka kurti, o kūrėjai nemoka vartoti. Galbūt tai yra raktas į mano klausimą dėl nusilpusio vyriškojo potencialo. T.y., vyrai taip pat pasidarė tik vartotojai, todėl nebėra kam kurti.
    Dar kartą noriu pabrėžti, kad su giliausia pagarba visokioms Muratovoms, Šepitko ir kitoms moteriškoms pavardėms (velnias, net nežinau iškilių pavyzdžių iš vakarietiškojo kino...), bet neprilygsta jų filmai vyriškiems kūriniams. Taip, profesonaliai, gerai daryti moterys išmoko ir gali vyrus nukonkuruoti. Bet daryti atradimus gali tik abstraktus mąstymas.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Gerbiama Vilnie, dėkoju! :D Nusipelniau, matyt, tokių epitetų vient tik per tokį nerimtą ponų Fanta ir Troy padiktuotą nerimtą kontekstą!
    Taigi grįžkime ir būtinai pasiginčykime. :) Aš proporcijų palyginimą su senais laikais vieną kartą atmesčiau. Informacijos sklaidos, aprėpties ir jos komunikavimo galimybių amžiuje proporcijos daro nepalyginamai didenį poveikį, vartojimui tame tarpe, nei bet kada!
    Aš čia sugrįščiau prie didesnės konkurencijos ir pabrėžčiau jos svarbą (aš matau tą pačią tendenciją, kad ir verslo srityje, beje). IMHO, žinoma. Paprastas klausimas: kurioje pusėje didesnė konkurencija, jeigu žmonių grupėje, į kurią priimame po 25 skirtingų lyčių asabas? Netgi jei ne vienodai priimama, tai vidutinis santykis manau, koks 1:3,5. Todėl ir pastebėta Tavo Vilnie tendencija man nėra tokia stebinanti ir gana logiška.
    Nekalbėčiau apie nusilpusį vyrų potencialą, tiesiog išaugusį naujomis sąlygomis moteriškąjį potencialą, abejų potencialų persibalansavimą, galgi ir vartotojų poreikio augimą ir paklausos patenkinimą.
    Sutinku Vilnie, kad vartotojas nėra kūrėjas, kūrėjas nėra vartotojas, betgi be tarpusavio sąveikos, tiesioginės ar daugiau netiesioginės, jie abu neegzistuotų. Paklausos/pasiūlos dėsniai. Parduodame tai, ką mes sugebame, už tai pirkdami tai, ko nepasidarysime patys. ar niekada neišmoks pasidaryti.
    Bet IMHO, įtakota Vilnies teksto. :) Toks laisvas minčių srautelis. :)

    P.S.Pajuokaujant.. Kodėl politikoje mažai moterų? Vienas vyras pastebėjo, citata laisvos interpretacijos,kad "nedaugelis moterų sugeba tinkamai pasidažyti abu veidus." :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Alkoholikai...
    Dalyvauja ir lietuviai, ir ne tik dalyvauja - šiemet tapo Europos vicečempionais .
    Alkoholio gamintojai galėtų didžiuotis, kad išaugino čempionus...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Viz3, o čempionai tai rusai :)
    Viskas suprantama, paaiškinama ir logiška. Pirmauja šalys, kuriose išpuoselėta alkoholizmo kultūra ;)

    AtsakytiPanaikinti