2008 m. rugsėjo 28 d., sekmadienis

Resentimento liga


Anot Gintauto Mažeikio, taip reiktų vadinti žmonių siekius atkartoti svetimas svajones, regėjimus ir nuotykius. Vadinasi, kai įpuolu į kokią knygą ar filmą, tai patiriu resentimento priepuolį. Nes pati negirdėtų nuotykių, potyrių ir vizijų nemoku nei patirti, nei įsivaizduoti. Svajonių paprastumas ir šabloniškumas taip pat byloja apie resentimento poveikį. Visi vartotojai serga resentimento liga, o dažni vartotojai ja serga nepagydomai. Jie nori sau atgaminti kaip galima daugiau skonių, kvapų, spalvų, formų, derinių, standartų, klišių, šablonų - visko, ką šviežiai pamatė per langelį, už slenksčio, už tvoros, kitoje pusėje.
Vakar pažiūrėjau par rusišką kanalą "Rosija" seniai stebėtą pokalbių laidą - "Kultūros revoliucija". Švydkojaus klausimas šį kartą buvo labai paprastas: "Ar futbolas yra muilo opera?". Suprantama, buvo pakviesti ir futbolo industrijos atstovai, kurie kaip įmanydami gyrė futbolo didingumą. Bet net ir kai kurie iš jų pripažino, kad muilo operos elementų pilna kiekvienose varžybose. Pradedant pargriuvusio futbolininko skausmo išraiškų, nukreiptų į filmavimo kameras, palete, baigiant Bekhemo reklamuojamais triusikėliais. Tačiau tiek futbolo darbuotojai, tiek jo atsidavę vartotojai sutiko, kad futbolą žiūrintys žmonės patiria tikrus jausmus, o muilo operų žiūrėtojai - falšyvus. Taigi, man ir kilo tas klausimukas: kaip žinoti, ar patiriamas jausmas yra tikras, paties žmogaus susikurtas, ar tik atkartotas, iš šalies vaizdo-garso išprovokuotas?

2 komentarai:

  1. ...paprasta. Vyrai (futbolas)patiria tikrus jausmus. Todėl vyrų jausmingumo preipuoliai reti nuo jų tikrumo.
    Moterys gyvena fikcijų pasaulyje. Jų jausmai rodomi dažnai, bet užtai netikri. Nes nusitrinę.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Troy, galiu pasiūlyti kitokį aiškinimą su aiškia biblijine linija: vyrai yra pirminis, autentiškas produktas. Todėl jų jausmai yra tikri. O moterys yra išvestinis produktas, vyro atkartojimas su priešingu ženklu, todėl ir jų jausmai tėra atkartojimas. :)
    Taigi, toks skirstymas man aiškus. Tačiau žvelgiant iš kito apžvalgos rato man vis tiek lieka neaišku, kaip galima nustatyti, ar patiriantis jausmus žmogus yra pirmasis jų atradėjas, ar visgi tik mėgdžioja kokią bezdžionę, pavyzdžiui... :(

    AtsakytiPanaikinti